Svet
0 ogledov

Srbi 99,47-odstotno proti kosovskim institucijam

Kosovo referedum Reuters
Srbi so se na referendumu, ki je v torek in sredo potekal v več občinah na severu Kosova, večinsko izrekli, da ne priznavajo institucij kosovske države. Po podatkih volilne komisije je 99,47 odstotka volivcev nikalno odgovorilo na vprašanje, ali priznavajo kosovske institucije.

Referendum je potekal v občinah Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavič, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo.

Udeležilo se ga je 75 odstotkov od nekaj več kot 35 tisoč volilnih upravičencev, podporo kosovski državi pa je izreklo le 69 volivcev, je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal tiskovni predstavnik volilne komisije Ljubomir Radović.

Na referendumu, ki je potekal tik pred četrto obletnico razglasitve neodvisnosti Kosova, so volivci z "da" ali "ne" odgovarjali na vprašanje, ali priznavajo institucije Republike Kosovo.

Referenduma ne podpira niti Beograd

Dokončne izide referenduma bodo objavili 19. februarja, po zatrjevanju volilne komisije pa je glasovanje potekalo brez nepravilnosti.

Kosovski parlament v Prištini je v sredo zvečer sprejel resolucijo, s katero je referendum v štirih občinah razglasil za nezakonit in neustaven. Kot piše v resoluciji, referendum nima nobenega pravnega in političnega učinka in je zato neveljaven.

Opozorili so še, da taka dejanja škodujejo naporom kosovske države za integracijo pripadnikov srbskega naroda, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Referenduma ne podpira niti uradni Beograd, ki sicer kosovske neodvisnosti ne priznava. Kot poudarjajo srbski predstavniki, referendum ne bo izboljšal položaja srbskega naroda, lahko pa škoduje prizadevanjem Srbije za vključitev v Evropsko unijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.