Svet
2 ogledov

Srbi bodo volili predsednika

Koštunica (levo) se poslavlja, Tadič (desno) bo moral razpisati predhodne parlam Žurnal24 main
V nedeljo se bodo v Srbiji odprla volišča. Na predčasnih volitvah bo 6,7 milijona volilnih upravičencev izbiralo novega predsednika, ki bo pet let vodil državo.

Javnomnenjske raziskave so pokazale, da sta favorita volitev, ki bodo potekale v pričakovanju razglasitve neodvisnosti Kosova, sedanji proevropski predsednik Boris Tadić in nacionalist Tomislav Nikolić. Najverjetneje se Srbiji obeta drugi krog, saj naj bi Nikolić dobil 21, Tadić pa 19 odstotkov glasov.

Nov Tadićev mandat bi bil pogodu ZDA in EU, saj vidijo v njem človeka, ki bi lahko uspešno umiril morebiten odpor nacionalistov ob napovedani razglasitvi neodvisnosti Kosova. Nikolić je znan evroskeptik in nacionalist, katerega stranka je že dvakrat zmagala na parlamentarnih volitvah, a neuspešno poskušala oblikovati vlado.

 

Osem kandidatov

Skoraj sedem milijonov volivcev bo lahko glasovalo za Borisa Tadića (Demokratska stranka), Tomislava Nikolića (Srbska radikalna stranka),  Čedomirja Jovanovića (Liberalno demokratska stranka), Jugoslava Dobričanina (Reformistična stranka), Ištvana Pastorja (Madžarska koalicija), Marijana Rističevića (Koalicija Narodna kmečka stranka – Združena kmečka stranka),  Milutina Mrkonjića (Socialistična stranka Srbije) ter soprogo magnata Bogoljuba Karića, Milanko Karić (Gibanje Moč Srbije).


Kosovo in EU
Ena od glavnih tem predvolilnega boja je bila neodvisnost Kosova, ki jo je podpiral le eden od osmih predsedniških kandidatov. Čedomir Jovanović ne vidi v kosovski neodvisnosti nič napačnega, drugi pa kljub nasprotovanju zagotavljajo, da na razglasitev neodvisnosti ne bodo odgovorili z "nasiljem ali vojno".

Koštunica, ki je v koaliciji s Tadićevo Demokratsko stranko (DS) in ki sedaj podpira Velimirja Ilića iz nacionalistične Nove Srbije, bi v morebitnem drugem krogu lahko podprl Nikolića, ki se s premierjem strinja glede misije EU na Kosovu.

Zunanji opazovalci
Volitve bodo potekale pod nadzorom zunanjih opazovalcev. Ovse in Medparlamentarna skupščina Skupnosti neodvisnih držav sta v Srbijo napotila 23 opazovalcev, svoje opazovalce pa bosta imeli tudi veleposlaništvi ZDA in Velike Britanije.

Delni izdi bodo znani v ponedeljek do 14. ure, medtem ko naj bi bili končni izidi znani najpozneje do 24. januarja do 20. ure. Morebitni drugi krog bo 3. februarja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.