Svet
3 ogledov

Srbi dobili novo vlado

Ivica Dačić Reuters
Poslanci srbskega parlamenta so po 12 urah razprave le potrdili novo vlado.

Postavljanje nove vlade se je zavleklo, saj je razprava o programu vlade v parlamentu samo včeraj trajala skoraj 10 ur in se je končala danes ob 5. uri zjutraj, nadaljevala pa se je še danes.

Poslanci so novo vlado potrdili u 142 glasovi za in 72 proti.

Prosrbska vlada

Mandatar za sestavo vlade Ivica Dačić je davi dejal, da vlada, ki jo je sestavil, ni ne proruska ne proameriška, pa tudi ne proevropska, pač pa prosrbska. Odgovarjal pa bo edino državljanom, če se je zmotil pri njeni sestavi.

Dejal je še, da je bil "cilj ameriške administracije in nekaterih drugih", da vlado sestavita SNS in Demokratska stranka (DS), česar "ni treba prikrivati". "To je politična realnost, ki se je morajo vsi zavedati," je še dejal in poudaril, da je "gospodar v Srbiji narod, tajkuni pa so morda nastali v časih Miloševića ali DS".

Novo srbsko vlado sestavljajo koalicije, zbrane okoli Srbske napredne stranke (SNS) predsednika države Tomislava Nikolića, Dačićeve Socialistične stranke Srbije (SPS) ter Združenih regij Srbije (URS), Socialdemokratska stranka Srbije (SDPS) in Stranka demokratske akcije (SDA).

Premier in notranji minister hkrati

Dačićeva vlada je 12. po vrsti od uvedbe večstrankarskega sistema v Srbiji leta 1990. Ima 17 ministrstev in ministra brez resorja. Vlada ima tudi štiri podpredsednike, od katerih so trije hkrati tudi ministri.

Dačić bo poleg premierskih nalog vodil tudi notranje ministrstvo. Minister za obrambo in podpredsednik vlade, pristojen za varnost, boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji, bo vršilec dolžnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić. Zunanji minister bo dolgoletni diplomat in nekdanji srbski veleposlanik na Japonskem Ivan Mrkić. Slednji je v Srbiji znan predvsem po tem, da je bil v letih 1992 in 1993 vodja kabineta takratnega predsednika ZR Jugoslavije Dobrice Ćosića.

Predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem in dosedanji minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić bo podpredsednik vlade in minister za notranjo in zunanjo trgovino, telekomunikacije ter informacijsko družbo.


Vodja URS Mlađan Dinkić bo minister za finance in gospodarstvo, članici te stranke Suzana Grubješić in Verica Kalanović pa bosta podpredsednica vlade za evropske integracije oziroma ministrica za regionalni razvoj in lokalno samoupravo.

Komentarjev 1
  • dragec 10:08 07.avgust 2012.

    Boljšega se ta Srbija niti ne zaluži