Svet
10 ogledov

Srbi Hrvatom 50 mio evrov

Plaža na Njivicah Goran Kovačić/Pixsell
Več kot sto tisoč turistov iz Srbije bo Hrvaški prineslo okoli 50 milijonov evrov. Ministrstvo: napadi na Srbe niso pogostejši od incidentov, v katere so vključeni Nemci ali Slovenci.

Po podatkih hrvaškega ministrstva za turizem in hrvaške turistične agencije je hrvaško obalo v prvih šestih mesecih tega leta obiskalo 46.592 srbskih turistov, ki so opravili 256.780 nočitev. Izračuni po pisanju beograjskih Večernjih novosti kažejo, da bodo do konca turistične sezone srbski gostje Hrvaški prinesli 50 milijonov evrov. Število srbskih turistov naj bi prekoračilo številko sto tisoč, kar je precejšen skok, za 15 odstotkov v primerjavi s lansko sezono. Med njimi sicer kljub prejšnjim napovedim ne bo srbskega premierja Borisa Tadića.

"Srbe na vrbe!"

Četudi so letos opazili nekaj incidentov in napadov na turiste iz Srbije, na hrvaškem ministrstvu za turizem zagotavljajo, da pritožbe Srbov niso pogostejše in se ne razlikujejo od pritožb turistov iz preostalih držav. "Hrvaška je varna država. Incidenti, povezani z gosti iz Srbije, se številčno ne razlikujejo od incidentov, ki se nanašajo na goste iz Nemčiije, Slovenije ali drugih držav," je za časnik povedala Antonela Frković, tiskovna predstavnica ministrstva.

Prav te dni so le dobrih sto metrov od hrvaškega ministrstva za notranje zadeve v Zagrebu na reklamnem stebru opazili napis "Srbe na vrbe!". "Gre za rasizem in kaznivo dejanje, na katero se ni še nihče do zdaj odzval," piše današnji Jutarnji list.

230.000 evrov za reklamo

Za reklamiranje Jadrana v Srbiji in manjšem delu v Bosni in Hercegovini je Hrvaška tega leta po podatkih beogajskega časnika porabila okoli 230 tisoč evrov – 130 tisočakov za reklame, preostanek pa za velike panoje v Beogradu, Novem Sadu in Subotici.

Komentarjev 3
  • privat 09:15 15.avgust 2011.

    in če jih napadajo??Verjetno so nekaj zagrešili?? Vse se vrača ,vse se plača...srbi pa naj se pritožujejo beogradu..zakaj so imeli in še vedno imajo tako morilsko politiko...Ko so pa otroke morili in posiljevali...

  • aaarri 20:27 14.avgust 2011.

    bravo za popravek. zdaj pa lahko pregledate še predloge s/z. in potem se spomnim ene študentke novinarstva, ki se je pritoževala, da se mora na faksu učiti pravopis. očitno je izpit vseeno prelahek...

  • aaarri 16:54 14.avgust 2011.

    Srbe ne napadajo bolj kot Slovence. Žurnalovi novinarji še nikoli niso slišali za rodilnik. Sem že včeraj napisala, pa bom danes še enkrat: prosim, naučite se sklanjati!