Svet
12 ogledov

Srbi na barikadah, prometa ne ovirajo

Kosovo Reuters
Barikade na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak na severu Kosova, sicer še vedno stojijo, ampak je promet mimo njih za vozila sil Nata na Kosovu (Kfor) omogočen, je povedal poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Peter Einfalt.

Prvi konvoj vozil Kforja je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug že v sredo brez težav prišel iz kraja Leposavić, v bližini katerega stoji baza Kforja, do juga Kosovske Mitrovice. Še pred tem je po navedbah Einfalta patrulja slovenske čete nemoteno opravila pot iz Novega Sela, skozi Kosovsko Mitrovico in vas Rudari do baze pri Leposaviću.

Odprtje barikad za vozila Kforja sledi predlogu dogovora za rešitev krize na severu Kosova, ki so ga v sredo zvečer dosegli predstavniki Kforja in Srbije, kosovska vlada pa ga je zavrnila. V skladu z njim bodo morali med drugim lokalni Srbi v desetih dneh odstraniti barikade na cestah, s čimer bo vnovič vzpostavljena svoboda gibanja.

Poleg tega naj bi v skladu z dogovorom obstoječi sistem nadzora na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, ki ga izvaja Kfor, ostal nespremenjen vsaj do srede septembra. O prihodnji ureditvi na prehodih pa naj bi se državi po poročanju srbskih medijev dogovorili v okviru dialoga med Prištino in Beogradom. Trenutno sta na prehodu Brnjak tudi dva voda slovenskih vojakov.

Srbi naj bi sicer barikade popolnoma umaknili šele, ko bodo na sredin dogovor med poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem ter srbskim ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem in vodjo srbske pogajalske skupine v dialogu s Prištino Borislavom Stefanovićem pristali tudi župani njihovih občin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.