Svet
15 ogledov

Srbi odločajo o umiku barikad

Kosovo Reuters
Na srečanju v Zubinem Potoku se danes sestajajo predstavniki štirih srbskih občin s severa Kosova, ki razpravljajo o predlogu, da kosovski Srbi sami odstranijo barikade na cestah.

Minula noč na Kosovu je minila mirno, današnjega srečanja, ki je zaprto za javnost, se udeležujejo predstavniki občin Zubin Potok, Zvečan, Kosovska Mitrovica in Leposavić, pa tudi namestnik predsednika Republike srbske Milorada Dodika, Emil Vlajki. Sestanka se sicer ne udeležuje noben uradni predstavnik Beograda.

Srečanje naj bi se končalo okoli 14. ure, zatem pa se bodo predstavniki kosovskih Srbov sestali še s predstavniki sil Kfor in jim sporočili odločitev, ali bodo odstranili barikade proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak ter mednarodnim silam Kfor omogočili nemoteno gibanje.

Nagibali naj bi se h kompromisni rešitvi

Srbski predstavniki naj bi se po pričakovanjih izrekli o predlogih za rešitev krize, ki je izbruhnila 25. julija, ko se je Priština odločila na mejna prehoda Jarinje in Brnjak poslati svoje carinike in policiste. Po poročanju medijev naj bi na sestanku tudi preučili možnost, da se vojakom Kfor omogoči prehod mimo barikad, a le z namenom oskrbovanja njihovih enot na severu Kosova, še poroča Beta.

Župan Leposavića Branko Ninić je za beograjsko televizijo B92 danes dejal, da želijo Srbi silam Kfor predlagati kompromisno rešitev. Po tej rešitvi bi Kforju občasno dovolili prehod mimo cestnih barikad, da bi lahko oskrbeli svoje vojake na obeh spornih mejnih prehodih.

Tiskovni predstavnik srbske vlade Milivoje Mihajlović pa je za srbsko televizijo RTS dejal, da se bodo Srbi verjetno odločili, da Kforju omogočijo prosto gibanje, vendar le, če ne bo sodeloval pri prevozu kosovskih carinikov in policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sile Kfor so se v torek odločile, da še ne bodo začele odstranjevati barikad na cestah na severu Kosova, ampak bodo počakale na rezultate današnjih pogovorov v Zubinem Potoku.

Komentarjev 4
  • gec 18:48 24.oktober 2011.

    SAJ DRUZGA NE ZNAŠ,HRVOJE,KI SE PREDSTAVLJA ZA PRIVATNIKA.MAL TE PISAVA IZDAJA,PO NJEJ SE DA SKLEPATI DA PRIHAJAŠ IZ ŠAHOVNICE...

  • privat 20:32 22.oktober 2011.

    pa kaj nisi ti in tvoji sekret..ha ha jaz že kakam

  • gec 06:01 22.oktober 2011.

    pejd na sekret kakat,ne po forumih...