Svet
3 ogledov

Srbi proti misiji EU na Kosovu

kosovo afp Žurnal24 main
Srbija je zavrnila načrte Evropske unije, da bi na Kosovo poslala svojo misijo.

"Srbija že vnaprej odločno zavrača tovrstno odločitev EU, ki bi bila v neskladju z zakonodajo," je danes v Beogradu dejal srbski premier Vojislav Koštunica. "Pričakujemo, da bo EU spoštovala srbsko stališče, da misija EU na Kosovu ni mogoča brez nove resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov," je dejal Koštunica in dodal, da bi bil prihod misije EU "začetek uresničevanja Ahtisaarijevega načrta in enostranske neodvisnosti".

Posrednik ZN Martti Ahtisaari je letos spomladi po enoletnih pogajanjih med Srbi in kosovskimi Albanci predstavil načrt, ki je predvideval nadzorovano neodvisnost Kosova, vendar Beograd načrta ni sprejel. Mandat trojke, ki ji ni uspelo doseči kompromisa med kosovskimi Albanci in Srbijo glede prihodnjega statusa Kosova, v njej pa so poleg Rusije še ZDA in EU, se je končal v ponedeljek. Zunanji ministri EU so se nato dogovarjali, da bi na Kosovo poslali okoli 1800 policistov, sodnikov in carinikov, ti pa naj bi nadomestili misijo Združenih narodov na Kosovu (Unmik), ki Kosovo upravlja od leta 1999. 

Rusi ostajajo srbski zavezniki
Predstavnik Rusije v pogajalski trojki za Kosovo Aleksander Bozan - Harčenko je napovedal, da bo Rusija v Varnostnem svetu ZN zahtevala razveljavitev kakršnekoli razglasitve neodvisnosti Kosova. Nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin pa sta se v ponedeljek dogovorila o poglobljenem usklajevanju glede Kosova. "Rusija bo zagotovo zahtevala razveljavitev takšne odločitve. Zahtevali bomo sklic VS ZN, ker bo prišlo do kršitve resolucije VS ZN," je pojasnil Bozan - Harčenko.

Po navedbah tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulricha Wilhelma sta se Merklova in Putin v ponedeljkovem telefonskem pogovoru sporazumela, da se je treba pri reševanju vprašanja prihodnjega statusa Kosova izogniti kakršnemukoli stopnjevanju napetosti, vse nadaljnje korake pa skrbno uskladiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.