Svet
6 ogledov

Srbi s povračilnimi ukrepi

Smo Slovenci že doživeli prve povračilne ukrepe? Žurnal24 main
Na neodvisnost Kosova se pripravljajo tudi Srbi, ki napovedujejo povračilne ukrepe za vse tiste, ki bi neodvisnost podprli. V Ženevi pa je ruski minister Lavrov spet predstavil rusko stališče o Kosovu.

Oglasil se je srbski premier Vojislav Koštunica, ki je dejal, da je v tem trenutku najpomebneje, da Srbija ostane enotna. Srbska vlada naj bi "vnaprej razveljavila vse nezakonite enostranske odločitve lažne države na svojem ozemlju. Ne bomo dovolili, da bi takšna tvorba obstajala niti eno uro, temveč mora biti pravno preklicana isti trenutek, ko bo pod vodstvom obsojenih teroristov nezakonito razglašena".

Napoved povračilnih ukrepov
Srbija ne bo popustila zunanjim pritiskom. Vsem državam, ki bi priznale neodvisnost Kosova, pa je že napovedala povračilne ukrepe. Poleg ohladitve diplomatskih odnosov naj bi prišlo tudi do postopkov pred mednarodnimi sodišči.

 

Srečanje trojke EU in Rusije

Lavrov bo prispel v Slovenijo, kjer bo sodeloval na srečanju trojke EU in Rusije. Na srečanju bo navzoč tudi francoski državni sekretar za evropske zadeve Jean-Pierre Jouyet. Slovenija in Francija naj bi med njunim predsedovanjem poskušali čim bolj podpreti zmagovalce srbskih predsedniških volitev, je dodal Jouyet.

Omejitvene ukrepe pa naj bi uvedli tudi za Kosovo. Obeta se jim gospodarska blokada, kosovski Albanci pa ne bodo smeli več vstopiti v Srbijo. Za sredo naj bi bil napovedan sklic izrednega zasedanja parlamenta o Kosovu.

Lavrov: Oslabitev varnosti v Evropi

Lavrov je opozoril na nestabilnost, ki bi jo povzročila enostranska razglasitev neodvisnosti. © AFP

 
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da bi enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova pomenila kršitev mednarodnega prava in ogrozila varnost v Evropi. "To bi oslabilo temelje varnosti v Evropi in temelje Ustanovne listine Združenih narodov," je pojasnil. Poudaril je, da se ZDA in Evropa ne zavedata možnih posledic neodvisnosti Kosova. "Ne zavedajo se, da bi neodvisnost sprožila verižno reakcijo po vsem svetu, vključno z Evropo," je dejal Lavrov.

Izjava o priznavanju neodvisnosti
Po razglasitvi neodvisnosti naj bi zunanji ministri EU sprejeli izjavo o priznavanju neodvisnosti, vendar pa bodo države same odločale, ali bodo Kosovo priznale.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.