Svet
6 ogledov

Srbi se bodo učili kitajsko

Testi izboljšajo učenje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Srbski minister za šolstvo Žarko Obradović in ambasador Kitajske v Srbiji Jang Vanhu sta podpisala memorandum, ki bo v 32 šolah za 2.462 učencev v ponedeljek uvedel pouk kitajskega jezika.

Ideja o kitajskem jeziku v šolah se je porodila po obisku kitajskega zunanjega ministra v Beogradu. Nato so Srbi v šolah anketirali učence, ali se sploh želijo učiti kitajščine. Ker jih je bila večina za, je stekel nadaljnji pogovor.

Dogovorili so se, da bo na šolah za začetek poučevalo 14 učiteljev s Kitajske, pouk pa bo potekal dvakrat na teden. Tujega jezika se bodo lahko učili učenci tretjega in petega razreda ter srednješolci. Po besedah ministra Žarka Obradovića gre za zdaj le za poskusno obdobje, ki bo trajalo do konca tega šolskega leta, in če bo projekt uspešen, bo kitajščina uvedena kot fakultativni predmet v šolah, piše Blic.

Za plače učiteljev bodo poskrbeli Kitajci, prav tako za nastanitev, hrano in učbenike. Srbsko ministrstvo bo moralo poskrbeti le za zdravstveno zavarovanje in prevoz.

Idejo podprl tudi minister za zunanje zadeve

Minister za zunanje zadeve Vuk Jeremić je odločitev pozdravil in dejal, da je jezik koristen, saj Kitajska vse bolj vpliva na politično in ekonomsko dogajanje v svetu. Izpostavil je tudi, da je Srbija edini strateški partner Kitajske na tem področju, za kar pričakuje, da bo kmalu obrodilo vse bolj vidne rezultate. "Prepričan sem, da bo omenjeni projekt zaživel, in še posebej ponosen sem, da je Srbija ena izmed prvih evropskih držav, ki ji je to uspelo. Na primer, na Švedskem se kitajščine učenci učijo od prejšnjega leta in po jeziku vlada veliko povpraševanje, saj je kitajski investitor na trg vrnil Volvo."

Komentarjev 1
  • allstarr111 09:34 15.marec 2012.

    Pametna poteza, kdor zna kitajsko bo lahko službo izbiral.