Svet
22 ogledov

Srbi zahtevajo volitve

VS ZN razprava Boris Tadic Reuters Žurnal24 main
Več deset tisoč protivladnih protestnikov na ulicah Beograda protestira proti vse globlji gospodarski krizi v Srbiji in korupciji, ki naj bi prežemala politiko.

Proteste je sklicala opozicijska stranka SNS Tomislava Nikolića, ki se zavzema za sklic predčasnih parlamentarnih volitev v decembru.

Protestniki, opremljeni s srbskimi zastavami in transparenti "Naprej do volitev" in "Čas je, da si izborimo volitve", zahtevajo odstop zahodu naklonjene srbske vlade. Srbska vlada, ki ne uživa velike podpore javnosti, je proti predčasnim volitvam, češ da bi te ogrozile napredovanje Srbije na poti v EU.

Iz stranke SNS so sicer sporočili, da bodo protesti potekali mirno in brez incidentov, a napovedujejo, da bodo z demonstracijami nadaljevali, dokler ne bo določen datum za predčasne volitve. Vlada je te zahteve že zavrnila in sporočila, da bodo volitve na sporedu šele po tem, ko bo sprejeta odločitev EU o statusu Srbije kot kandidatke za članstvo.

Ulice v središču Beograda so danes večinoma zaprte, za red pa skrbi več sto policistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.