Svet
41 ogledov

Srbija: ali status kandidatke EU ali ruska vojaška baza

Ruska vojska EPA
Srbija je Evropski uniji zagrozila, da bo dovolila namestitev ruskih vojaških oporišč na svojem ozemlju, če v začetku marca ne bo dobila statusa kandidatke za članstvo v EU. Kacin: gre za izjavo v funkciji predsednika stranke, ne podpredsednika srbske vlade.

Kot je za današnjo izdajo srbskega dnevnika Novosti dejal namestnik srbskega premierja Ivica Dačić, med Srbi naraščajo simpatije do Rusije in upada priljubljenost EU.

"Evropa bo naredila veliko napako, če Srbija marca ne bo dobila kandidature. Če EU in Amerika ne razumeta naših stališč in sta vedno na strani Albancev, potem je normalno pričakovati, da bo na oblast prišla politična opcija, ki se bo morda obrnila k Rusiji," je v pogovoru za časnik po pisanju STA dejal Dačić.

Dačić pravi, da ga v Evropi in ZDA neprestano sprašujejo glede resničnosti postavitve ruske vojaške baze v Nišu. "Vsakič jih vprašam: 'Kaj pa vi ponujate?' Potem sledi tišina. No, ko bodo imeli kaj ponuditi, naj se oglasijo," pravi Dačić.

Da se kdo ne bi spomnil res zgraditi take baze, morajo EU in ZDA nekaj ponuditi. "Če bi imele ZDA interes za kakšen pomembnejši dogovor okoli Kosova, bi mi morda imeli razlog za vstop v Nato. Ampak očitno na kaj takega niso pripravljeni," je še povedal Dačić.

Kacin: izjava predsednika stranke, ne podpredsednika vlade

"Vlada RS je trdno odločena, da se še naprej približuje EU in vanjo tudi vstopi, o tem obstoji politični konsenz. EU pa se trudi izpolniti pričakovanja Srbije, zato jaz kot poročevalec in tudi EP predlaga, da Srbija marca dobi status kandidatke," nam je o napovedih povedal Jelko Kacin, slovenski poslanec v Evropskem parlamentu in poročevalec slednjega za Srbijo.

Srbsko javno mnenje je po njegovih besedah "vse bolj nezadovoljno s socialnim stanjem v državi in pričakuje gospodarsko rast, okrevanje, nova delovna mesta in jasno evropsko perspektivo."

"Rusija na ta pričakovanja ljudi ne more ustrezno odgovoriti, dokaz o tem je prodaja Naftne industrije Srbije po smešni ceni," še meni Kacin, ki je še poudaril, da v tem trenutku v nobeni državi kandidatki ni ruske baze.

Status kandidatke se jim še kar izmika

Srbija, ki je za članstvo v Uniji zaprosila decembra 2009, je status pričakovala že na vrhu Unije decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Natovih sil Kfor ranili več nemških in avstrijskih vojakov, pa še poroča STA.

Vrh Unije je lani decembra kot pogojni cilj za dodelitev statusa kandidatke Srbiji opredelili februar. Pogoji za to pa so napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga Beograda in Prištine, dogovor o vključujočem regionalnem sodelovanju ter nemoteno izvajanje mandatov evropske misije Eulex in operacije Kfor.

O dodelitvi statusa kandidatke bodo 27. februarja ponovno govorili zunanji ministri, a odločitev bo sprejel Svet za splošne zadeve, ki bo predvidoma 28. februarja. Nato naj bi to odločitev marca formalno potrdil še vrh EU, zaključuje agencija.

Po mnenju nekaterih je dodelitev statusa Srbiji pomembna za zmago srbskih proevropskih sil na lokalnih in parlamentarnih volitvah, ki bodo 6. maja. Drugi pa opozarjajo, da ni nujno, da bi status kandidatke kakorkoli vplival na izid volitev.

Možnost, da bi zaradi odnosa EU in ZDA po volitvah na oblast prišli Rusiji naklonjeni politiki, dopušča tudi Dačić. V pogovoru za Novosti je dejal, da svet odkrito priznava, da mu je vseeno, kdo zmaga na volitvah v Srbiji.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 11:11 26.februar 2012.

    Dajte baze bratom Rusom, kajti to zna enega lepega dne biti tudi slamca rešitve za obstoj SLO kot države!!

  • privat 18:50 15.februar 2012.

    nikoli in nikdar ne bo srbija članica EU unije!! Kar postavite si vi ruske rekete...pa se najejte!! Kot prvo se mora priznati neodvisnost Vojvodine ter Sanjaka!! Srbija pa bo ostala v svojih prvotnih mejah...okolica Beogradskega pašaluka!!