Svet
20 ogledov

Srbija bo morala za vstop v EU priznati Kosovo

EU Srbija Reuters
Srbija je pripravljena nadaljevati dialog s Prištino, a ob tem prosi EU, je danes v Bruslju povedal srbski premier Ivica Dačić. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je dejal, da je jasno, da bo morala Srbija za vstop v EU na koncu priznati Kosovo.

"Srbija želi nadaljevati evropsko pot (...). Cilj nove srbske vlade je Srbija, ki bo dejavnik miru in stabilnosti v regiji," je zatrdil Ivica Dačić, nekdaj tesen sodelavec Slobodana Miloševića, danes srbski premier in notranji minister.

Sklepe, ki so jih voditelji EU sprejeli decembra lani, "jemljemo zelo resno", je poudaril Dačić in dodal, da je v skladu s temi sklepi Srbija pripravljena nadaljevati dialog s Prištino in ne postavlja pod vprašaj že doseženih dogovorov v okviru dialoga.

To je ponazoril z nedeljsko odločitvijo, da bo Beograd poslej sodeloval na regionalnih srečanjih, ki se jih udeležuje tudi Priština.

"Pripravljeni smo nadaljevati dialog, ne samo o tehničnih, temveč tudi o političnih vprašanjih," je še poudaril premier in ponovil, da so pripravljeni sodelovati v dialogu, v katerem bi bila raven udeležbe zelo visoka.

"Ne premikajte table, na kateri piše Cilj"

Dačić je spravljivo dejal, da se zaveda, da je začetek pogajanj z EU v rokah Srbije, a obenem dodal, da partnerje v EU prosi, naj "ne premikajo table, na kateri piše Cilj, oziroma naj ne postavljajo dodatnih pogojev in širijo zahtev, postavljenih lani decembra".

Srbski premier se je v Bruslju najprej sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, ki je ponovil znano stališče EU, da je "vidno in trajno" izboljšanje odnosov s Kosovom ključen pogoj za začetek pristopnih pogajanj Srbije z EU.

Srbija mora po besedah Van Rompuya nadaljevati ključne reforme v pravosodju, boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, zagotoviti svobodo medijev in zaščito manjšin ter izboljšati poslovno okolje.

Schultz tudi o priznanju Kosova

Dačić se je sestal tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, ki pa je dejal, da mora razvoj odnosov med Srbijo in Kosovom na koncu privesti do "vzajemnega priznanja".

V Srbiji je medtem odmevala izjava Schulza o tem, da bo morala Srbija na koncu za vstop v EU priznati Kosovo. Vodja pogajalske ekipe v nekdanji srbski vladi Borislav Stefanović jo je ocenil kot grobo, po njegovem mnenju pa predstavlja tudi negativen začetek sodelovanja novih srbskih oblasti z EU.

Kljub nadaljevanje dialoga med Prištino in Beogradom

Ključno je nadaljevanje dialoga Beograda in Prištine. O tem je danes Dačić razpravljal predvsem z visoko zunanjepolitično predstavnico unije Catherine Ashton, ki bi lahko v prihodnje celo prevzela vlogo posredovalke v dialogu.

Narava dialoga se bo namreč očitno spremenila, a za zdaj še ni znano, kakšne bodo spremembe, kdaj se bo dialog nadaljeval in o katerih temah bosta strani razpravljali v prihodnje.

Za srbsko tiskovno agencijo Tanjug je Dačić danes povedal, da bosta z Ashtonovo o načinu in datumu nadaljevanja dialoga podrobneje govorila ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Komentarjev 3
  • privat 09:17 16.september 2012.

    Kaj je dobro povedal??? Bojovi pojdi v svojo mater rusijo pa uživej!! To je EU in tukaj veljajo NATO pravila...Srbija majhna kot nokia piše v bodočnosti...in če ti ni prav ..jaz plačam avion za moskvo..free Sanjak...free Vojvodina ....freee BIH..ne pa ...prikaži več vaše morilske želje!! Evropa nikoli ne bo podprla neodvisnosti izmišljenih državic na račun genocidov,posilstev..itd..kot je morilska srbija ,al izmišljena repa srbska ,srbska kraina....

  • VSK 17:32 12.september 2012.

    dobr si tole povedal... :)

  • bojovi 23:42 04.september 2012.

    Ne priznat. Albanci so vam ukradli zemljo ne priznat! Raje naj Srbi dovolijo Rusom naj dajo svoje rakete na Srbsko ozemlje. Pa bo že Amerika imela največ za povedat glede tega in bo ukazala EU da morajo sprejeti Srbe brez ...prikaži več tega. Srbi lahko manipulirajo z EU.