Svet
34 ogledov

Srbija in Hrvaška v diplomatskem sporu zaradi goreče zastave

šešelj, zastava EPA
Hrvaška je svojega veleposlanika v Srbiji Gordana Markotića poklicala na posvetovanje v Zagreb, potem ko je haaški obtoženec in predsednik Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj včeraj v Beogradu zažgal hrvaško zastavo. Srbski premier Aleksandar Vučić je v odzivu dejal, da Srbija ne bo poklicala svoje veleposlanice iz Zagreba.

Hrvaško zunanje ministrstvo je zaradi sredinega incidenta v Beogradu ostro protestiralo pri odpravnici poslov na srbskem veleposlaništvu v Zagrebu Bosi Prodanović. Pozdravilo pa je začetek kazenskega postopka v Srbiji proti Šešlju zaradi sežiga hrvaške zastave kot "korak v smeri pomirjanja nastalega stanja".

"Podobe sežiganja zastave so slabe podobe, ki jih pošiljamo iz Beograda. To, da pravimo, da nimajo zveze z državo in da jih pošiljajo predstavniki zunajparlamentarne stranke, ne bo veliko prispevalo k našemu boljšemu ali drugačnemu ugledu," je dejal srbski premier Aleksandar Vučić včeraj med obiskom v Bratislavi.

Napovedal je, da bo po vrnitvi v Beograd poklical hrvaškega kolega Zorana Milanovića, da bi se pogovorila o odnosih med državama. Ocenil je, da morata Srbija in Hrvaška veliko bolje sodelovati.

"Z naše strani bomo ustavili vse vrste retorike, ki bi dodatno podpihovale slabe strasti. Prosil bom tudi premierja Milanovića, da člani hrvaške vlade pokažejo več spoštovanja do Srbije," je dejal Vučić, ki je zagotovil, da bo Hrvaška imela spoštovanje Srbije. Ni pa prepričan, da se bo Milanović z njim hotel pogovarjati po telefonu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dejal je, da Srbija ne bo poklicala svoje veleposlanice iz Zagreba. Kot je pojasnil, Srbija ni poklicala svojega veleposlanika iz Zagreba niti v primeru hujših incidentov, kot so množično vzklikanje ustaškega gesla "Za dom spremni" na nogometnih tekmah.

Neodgovorno in nedopustno

Potem ko je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v ponedeljek zahtevalo, da se Šešelj po petih mesecih zaradi neprimernega obnašanja vrne v pripor v Haagu, je Milanović v torek ocenil, da lahko Srbija z vrnitvijo Šešlja v Haag pokaže svojo demokratičnost. Znova je tudi zatrdil, da je Šešelj eden najbolj odgovornih za vojno na območju bivše Jugoslavije.

Njegove izjave je v sredo ostro kritiziral srbski minister za delo Aleksandar Vulin, ki je med drugim povabil Milanovića, naj pride v Beograd in pove, kaj ima proti Srbiji in Srbom, namesto da na Srbijo "meče kamenje". Vulinove izjave je hrvaška diplomacija v sporočilu za javnost o Šešljevem zažigu hrvaške zastave ocenila kot skrajno neodgovorne in nedopustne.

Izjave člana srbske vlade je komentiral tudi hrvaški minister za veterane Predrag Matić, ki je srbskemu ministru sporočili, "naj gre na zdravljenje".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.