Svet
14 ogledov

Srbija kmalu v EU

Tadić je vesel, da so se Srbi na volitvah izrekli za proevropsko politiko. (Foto Žurnal24 main
Evropska unija bo obravnavala srbsko prošnjo za članstvo v Evropski uniji. Najverjetneje pa bo njihovi prošnji nasprotovala Nizozemska, ki bo zahtevala izročitev vojnih zločincev Mladića in Hadžića.

Zaprositev Srbije za članstvo v EU je predlagala Švedska, ki trenutno predseduje Evropski uniji. S tem je Srbija storila zgodovinski korak. Švedski premier Fredrik Reinfeldt je dejal, da se veseli obiska srbske delegacije s predsednikom Borisa Tadića v Stockholmu 22. decembra. Tadić bo takrat uradno predal prošnjo. Na tem srečanju naj bi bila tako švedski premier Fredrik Reinfeldt, vodja švedske diplomacije Carl Bildt in tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn.

Tadić je že čestital državljanom
Srbski predsednik je sicer še čestital državljanom Srbije, saj brez njih, ki so na volitvah podprli proevropske sile, kandidature za članstvo v EU ne bi bilo. To pa bo zdaj Srbiji odprlo dostop do razvojnih skladov EU, do katerih so ji bila vrata doslej zaprta, omogočilo pa bo tudi nove investicije, je poudaril Tadić.

Hkrati je sicer opozoril, da je pred Srbijo še vedno dolga in ponekod tudi težka pot, včasih tudi bolečih reform. "Težko bo, vendar pa bomo na koncu te poti ustvarili velike koristi za vsakega državljana Srbije in za celotno družbo," je še dejal Tadić.

Srbsko prošnjo mora odobriti Svet Evropske unije. Edina ovira Srbije na poti do 'zlatih stolpov Evrope bo Nizozemska, ki bo najverjetneje zahtevala izročitev vojnih zločincev: Ratka Mladića in Gorana Hadžića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.