Svet
6 ogledov

Srbija korak bližje EU

Srbija je korak bližje EU. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
EU odmrznili sporazum o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo. Sledi proces ratifikacije. Hrvaška naj bi 30. junija odprla poglavje o pravosodju.

Zunanji ministri EU so v Luksemburgu sprejeli odločitev za odmrznitev celotnega sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo, tako da se zdaj v državah članicah lahko začne proces ratifikacije tega sporazuma, so povedali diplomatski viri pri EU.

Diplomatski viri še navajajo, da se zunanji ministri EU niso strinjali, da bi srbsko prošnjo za članstvo v EU že predali v obravnavo Evropski komisiji. Za to se je sicer zavzemala Slovenija, ki meni, da je to le proceduralen korak.

Tudi Hrvaška čez najtežjo oviro
Hrvaška naj bi 30. junija odprla eno najtežjih poglavij v pogajanjih z Evropsko unijo – poglavje o pravosodju. Tako izhaja iz odločitve na zasedanju zunanjih ministrov EU, da naj bo popolno sodelovanje s haaškim sodiščem pogoj za zaprtje tega poglavja.

Odločitev, da naj bo popolno sodelovanje s haaškim sodiščem pogoj za zaprtje poglavja o pravosodju, je bila po navedbah virov pri EU sprejeta po pogovorih z glavnim haaškim tožilcem Sergeem Brammertzom na zahtevo Nizozemske in še nekaterih držav članic.

Brammertz je sicer glede Hrvaške danes ocenil, da so žal rezultati glede zahtev sodišča v povezavi s topniškimi dnevniki, ki se nanašajo na operacijo Nevihta, za zdaj "zelo omejeni", in izrazil upanje "na dodatne rezultate v bližnji prihodnosti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.