Svet
3 ogledov

Srbija Kosova ne da

kosovo afp Žurnal24 main
Srbija je pred bližnjo razpravo o vprašanju Kosova v Varnostnem svetu Združenih narodov izostrila svoja stališča do tega vprašanja.
Aleksandar Simić , svetovalec srbskega premierja Vojislava Koštunice , je danes izjavil, da bo Srbija branila Kosovo "z vsemi sredstvi" , če bodo voditelji kosovskih Albancev enostransko razglasili neodvisnost pokrajine. Srbska diplomacija je poleg tega od VS ZN zahtevala, naj kosovskim Albancem ne dovoli nastopa na ključnem zasedanju tega organa 19. decembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Simić je še dejal, da bo moral generalni sekretar ZN Ban Ki Mun razveljaviti morebitno razglasitev neodvisnosti Kosova, saj bi bila v nasprotju z resolucijo VS ZN 1244, ki potrjuje srbsko suverenost nad Kosovom. "Ko nekdo ne spoštuje varnostnega sveta, ki je edini odgovoren za posredovanje, ko nekdo grozi z agresijo in vojno, potem država nima druge izbire," je izjavil Simić.

Simić, ki je tudi član beograjske pogajalske ekipe, je še dejal, da ne pričakuje dogovora o Kosovu do 10. decembra, ko se uradno izteče rok za končanje pogajanj med Beogradom in Prištino. Sprti strani sta se minuli teden na Dunaju razšli brez dogovora.

Neodvisnost v začetku prihodnjega leta
Kosovski premier v odhodu Agim Ceku je v torkovem govoru na konferenci Balkan na razpotju v Bruslju dejal, da namerava Kosovo razglasiti neodvisnost v začetku prihodnjega leta, da pa bo to odločitev sprejel v "polnem sodelovanju " z ZDA in Evropo. Evropska komisija pa je po navedbah diplomatskih virov pozvala članice Evropske unije, naj glede vprašanja Kosova nastopijo enotno, "če bo to potrebno" .

Najbolj predvidljiv dogodek v JV Evropi
Ceku je na konferenci zavrnil namigovanja, da bi enostranska razglasitev neodvisnosti sprožila nasilje v regiji. Kosovski načrt je zadeva, ki se pripravlja že dlje časa in je po njegovem mnenju "najbolj nepresenetljiv in predvidljiv dogodek v Jugovzhodni Evropi " v zadnjih desetletjih. 

Priština ni pripravljena na nikakršno zavlačevanje pri razglasitvi neodvisnosti. © BOBO

 
"Nismo pripravljeni sprejeti nobenega podaljšanja pogajanj ali kakršnegakoli zavlačevanja z razglasitvijo neodvisnosti ," je zatrdil Ceku. Na Kosovu želijo neodvisnost razglasiti januarja ali februarja, medtem ko Evropska komisija apelira nanje, naj s tem počakajo najpozneje do predsedniških volitev v Srbiji, napovedanih za 20. januar in 3. februar.

Usklajeno z mednarodno skupnostjo

Če bi Priština to sprejela, naj bi po navedbah nekaterih virov lahko razglasila neodvisnost kot rezultat postopka, "usklajenega " z mednarodno skupnostjo – tudi če ne bi dobila "formalnega blagoslova " Varnostnega sveta ZN. Obenem naj bi tudi takoj začela izvajati predloge odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija , še posebno kar zadeva etnične manjšine, medtem ko bi EU vodila civilne in policijske misije na Kosovu.

V nasprotnem primeru bi EU razglasitev neodvisnosti formalno "vzela na znanje " in odločitev o priznanju prepustila članicam. Podpora pa ni zagotovljena, saj sta glavna kritika priznanja neodvisnosti brez soglasja ZN Romunija in Ciper, skeptična pa je tudi Slovaška.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.