Svet
5 ogledov

"Srbija ne bo tvegala"

12_06_09_bot_klemen_groselj2 Žurnal24 main
Grošelj meni, da odločitev ICJ o skladnosti razglasitve kosovske neodvisnosti ne bo spremenila realnosti. "Odločitev lahko povzroči nemire in manjše spopade, vendar poti nazaj ni," dodaja.

"Kakršnakoli odločitev bo že sprejeta, bistveno ne bo spremenila realnosti na terenu. Kosovo je do neke mere že postalo subjekt mednarodnega prava, pa če to nekatere države priznavajo ali ne. Poti nazaj tukaj ni več," pojasni obramboslovec Klemen Grošelj in doda, da bi odločitev v smeri Srbije ali Kosova lahko ena ali druga stran izkoristila le za dodaten argument pri potrjevanju pravilnosti svoje odločitve.

Izbruh nemirov?
"Lahko pride do spontanih nemirov, vendar ti v socialno napetih razmerah, kakršne so na Kosovu, lahko izbruhnejo vsak trenutek, niti jih ni težko povzročiti," nadaljuje Grošelj, ki je prepričan, da večjih spopadov med Srbijo in Kosovom ni pričakovati, saj so v regiji prisotne mednarodne sile, ki bi to preprečile, Srbija pa si tega niti ne more privoščiti.

Priznanje ne igra bistvene vloge
Če imaš v mednarodni skupnosti priznanje stalnih članic Varnostnega sveta (Francija, Velika Britanija, ZDA, Kitajska in Rusija), si na neki način že mednarodnopravno priznan. Bolj kot vprašanje priznanja je danes pomembna notranja organizacija države, da bi ta izkoristila potenciale in priložnosti. Na Kosovo je bilo poslanih že ogromno razvojnih sredstev, učinka pa dejansko ni bilo, doda Grošelj. 

Srbija ne bo tvegala
"Mednarodni položaj Srbije je danes bistveno drugačen, kot je bil leta 1999, in drugačen, kakršen je bil še pred nekaj meseci. Srbija je postala del brezviznega režima. Gospodarski zastoj ali izolacija ni v interesu večine politične elite v Srbiji in na Kosovu," pojasni Grošelj.

Kosovo revno in obubožano
Obramboslovec poudarja, da bistvenih sprememb na Kosovu od razglasitve neodvisnosti ni. "Kriza v tujini je še zmanjšala dotok zasebnih sredstev  – imigranti, ki delajo v  tujini in pošiljajo denar. Tudi financiranje mednarodne skupnosti je precej manjše," pojasni Grošelj in doda, da je država svojevrsten fenomen, saj kljub ogromni brezposelnosti zdrži socialno breme.

Domino efekta ni pričakovati
"Izjema sta mogoče le Južna Osetija in Abhazija, vendar so to zgodbe razpadanja večnacionalnih imperijev (SZ in Jugoslavije). Če ni neke širše mednarodne podpore, podobna avantura ne more uspeti."

Odločitev ICJ le črka na papirju

Države so bile skozi zgodovino vedno nezainteresirane za reševanje spora pred meddržavnim sodiščem, saj to podaja le mnenje, ob neupoštevanju odločitve pa ni nikakršnih sankcij. "Gre za neke vrste moralno zadoščenje, vendar je na žalost morala v mednarodni skupnosti vrednota, ki je zelo hitro pozabljiva," konča Grošelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.