Svet
13 ogledov

Srbija od Putina kupuje raketni sistem

Vladimir Putin   EPA
V primeru groženj s strani Nata je Srbiji Vladimir Putin obljubil pomoč. Ruski predsednik medtem za časnik Bild priznal, da gospodarske sankcije, ki sta jih zaradi ruske vpletenosti v ukrajinsko krizo uvedli ZDA in EU, občutno škodujejo Rusiji.

Poskrbeli bomo za podporo zaveznice na Balkanu. V najkrajšem času bomo preučili vaše prošnje,” je na tiskovni konferenci po sestanku s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem povedal namestnik ruskega premierja Dimitrij Rogozin, piše srbski portal Informer.

Na vprašanje, ali bo Rusija pomagala Srbiji pri nakupu raketnega sestava S300, za katerega je Vučić nedavno omenil, da je za Srbijo predrag, oba govorca na tiskovni konferenci nista dajala komentarja. Pogovori glede tega naj bi trajali še nekaj mesecev, sta omenila.

Na vprašanje glede tega, ali bi Srbija zaradi sodelovanjaz Rusijo utegnila imeti težave na poti vključevanja v EU, ki je uvedla sankcije zoper Rusijo, je Rogozin menil, da tudi države unije ukinjajo sankcije tam, “kjer jim odgovarja in jih uvajajo tam, kjer sploh nimajo nikakršnega interesa”. Na koncu je še menil, da Srbija zaradi tega ne bi smela imeti težav.

Če bi Srbija imela leta 1999 sistem obrambe S300, ne bi bilo uničenih stavb po Beogradu in državi,” je še poudaril Rogozin. 

Putin prvič priznal, da stvari ne gredo, kot si je zamislil

"Pri poslovanju na mednarodnih trgih sankcije Rusiji občutno škodujejo," je v intervjuju za nemški Bild dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Sankcije je označil za "teater absurda", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Konec lanskega decembra je EU sankcije proti Rusiji podaljšala za šest mesecev, saj po mnenju Bruslja Moskva ne spoštuje mirovnega sporazuma iz Minska.

"Največ škode ruskemu gospodarstvu povzroča padec cen v energetiki," je povedal ruski predsednik. "Velike izgube beležimo tudi pri izvozu nafte in plina, kar pa lahko deloma nadomestimo v drugih panogah," je pojasnil.

Rusko gospodarstvo se po Putinovih besedah počasi stabilizira. "Bruto domači proizvod se je lani znižal za 3,8 odstotka, inflacija pa znaša 12,7 odstotka. Trgovinska bilanca je kljub temu pozitivna," je poudaril.

Komentarjev 7
  • Ferluci 10:50 13.januar 2016.

    Prekratko razmišljaš. Palica ima dva konca - misliš, da je Hrvatom vseeno, če so rakete usmerjene na Zagreb? Naslednjič bodo v takšnih igricah bolj premislili.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:29 13.januar 2016.

    Torej jim ploskaš ker so pristali na igro Hrvatov?

  • Ferluci 14:46 12.januar 2016.

    Saj jim ne preostane drugega. To je odgovor na kupovanje raketnega sistema Hrčekov. Vsaka država poskrbi za svojo varnost, ni druge. Dobro, mi smo pač izjema ....