Svet
20 ogledov

Srbija: organe za hrano

Žurnal24 main
Več kot tisoč meščanov mesta Doljevac na jugu Srbije je sprožilo akcijo za ustanovitev agencije, s pomočjo katere bi za hrano prodajali svoje organe in kri.

V mestu Doljevac na jugu Srbije po propadu skoraj vseh podjetij v Nišu in okolici vsaki tretji odrasel prebivalec nima ne zaposlitve ne kakršnegakoli drugačnega stalnega priliva denarja. V obupu so tako sprožili ustanavljanje agencije za prodajo svojih organov, čeprav se zavedajo, da bi s tem kršili zakon.

Željo, da bi se pridružili akciji oziroma prodaji svojih organov, je izrazilo več kot tisoč odraslih prebivalcev mesta; organizatorji pa menijo, da bi bilo svoje organe pripravljeno prodati še bistveno več ljudi iz bližnje in širše okolice, saj iz nastalega položaja ne vidijo več nobene rešitve. Večina jih verjame, da bi lahko na zahodu Evrope organe in kri prodali za dobro ceno in tako svojim družinam zagotovili vsaj kolikor toliko dostojno prihodnost.

Čeprav je v Srbiji trgovina s človeškimi organi z zakonom prepovedana, so se organizatorji akcije odločili, da agencijo uradno registrirajo. Zahtevo utemeljujejo z mnenjem, "da ljudem, ki bi se odločili za ta korak iz obupa, tega nihče zares ne more prepovedati".

Akcija meščanov Doljevca je šokirala srbsko javnost; portal B92 pri tem piše, da kupovanje in prodaja človeških organov v sosednji Bolgariji dobesedno cveti. V Sofiji in drugih večjih mestih se po njihovem pisanju prodaja dogaja dobesedno na ulicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.