Svet
14 ogledov

Srbija pripravila ukrepe

Vuk Jeremić AFP Žurnal24 main
Vuk Jeremić, vodja srbske diplomacije, je predstavil ukrepe, ki jih je Srbija pripravila za primer, če bi Kosovo enostransko razglasilo neodvisnost.

Srbsko zunanje ministrstvo je vladi posredovalo akcijski načrt ukrepov, ki naj jih ta sprejme ob morebitni enostranski razglasitvi neodvisnosti Kosova. Vuk Jeremić, vodja srbske diplomacije, je pojasnil, da so vsi predlagani ukrepi v domeni diplomacije, segajo pa od zelo milih do zelo neomajnih. Najostrejši ukrep je prekinitev diplomatskih odnosov s tistimi državami, ki bodo kršile ozemeljsko celovitost in suverenost Srbije.

Med najmehkejšim ukrepom – da se ne naredi nič – in med najostrejšim je sedem ravni odzivanja. Glede možnosti prekinitve diplomatskih odnosov Jeremić ni želel govoriti, saj je to državna skrivnost. Pojasnil je, da posredovani akcijski načrt predvideva ukrepe, ki bodo sprejeti v primeru kateregakoli scenarija na Kosovu. "Ti ukrepi še niso na mizi in upamo, da jih ne bo treba izvajati, saj verjamemo, da bo v mednarodni skupnosti prevladalo mišljenje, da je lahko stabilna in dolgotrajna le kompromisna rešitev," je še dejal.

Izpostavil je, da je trenutno najpomembnejša pobuda Beograda za nadaljevanje pogovorov o prihodnjem statusu Kosova. Kot je poudaril, Srbija nadaljuje svoje diplomatske dejavnosti in upa, da bo tudi v Varnostnem svetu ZN prevladalo mišljenje, da je treba dialog nadaljevati, saj so enostranske odločitve nevarne, česar se zaveda vedno več držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.