Svet
6893 ogledov

Srbija: Srhljiv psihološki profil ugrabitelja

Hiša, v kateri so našli ugrabljeno Moniko Telegraf.rs
V Srbiji več kot 500 policistov išče ugrabitelja 12-letnice.

Kot je znano, 12-letna Monika K., ki jo je v Srbiji ugrabil večkratni posiljevalec Ninoslav Jovanović je rešena, trenutno je še vedno v bolnišnici, kjer je pod stalnim zdravniškim in nadzorom psihologov, z njo je tudi njena mama.

Medtem srbske oblasti še vedno iščejo njenega ugrabitelja, tako imenovanega Malčanskega brivca. Kot poročajo srbski mediji je iskanje osredotočeno na njegovo rojstno vas pri Nišu, kjer več kot 500 policistov okrog njega stiska obroč.

Psihološki profil

Malčanski brivec | Avtor: Facebook Facebook
Za srbski Blic je medtem psiholog Zoran Musterović analiziral psihološki profil ugrabitelja. "Glede na vse podatke, ki jih vemo o njem, lahko zaključimo, da gre za osebo, ki nakazuje defekt notranje kontrole. To je tisti vid samokontrole, ko se nahajamo pred izbiro ali bomo nekaj storili ali ne," razlaga psiholog.

Nadaljuje, da je za takšne osebnosti značilna potreba, da druge ljudi ponižajo in degradirajo. "Takšne osebnosti menijo, da jim je dovoljeno vse, pripravljene so tudi ubijati." Kar je jasno, nadaljuje psiholog Musterović, je to, da ima ugrabitelj nižji inteligenčni kvocient, pomanjkanje socialne zrelosti in socialne kompetentnosti. Takšne osebe naj bi živele "izven sveta"; ne počutijo se dobro med ljudmi, nimajo komunikacijskih veščin in niso profesionalno izpolnjene.

"Osebe takšnega psihološkega profila pogosto impulzivno reagirajo na stresne situacije, pri čemer uporabljajo prekomerno agresijo. Imajo nizko mero samospoštovanja, zaradi česar v njih raste potreba, da razvrednotijo druge, da bi tako sami izpadli boljši." Psiholog Musterović je za Blic poudaril še svoje mnenje, da je skoraj nemogoče, da bi ugrabitelj lahko spremenil svoje vzorce obnašanja, med drugim tudi zato, ker je večkrat, tudi po prestanih dveh zapornih kaznih, svoje zločine ponovil.

Hiša, v kateri so našli ugrabljeno Moniko Novo Svet Ugrabljena Monika opisala, kako je bila mučena

Ko je čutil, da so mu policisti na sledi, je svoji ugrabljeni žrtvi povedal, da ga živega ne bodo dobili.

Srbska policija | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • tomaz17 14:15 31.december 2019.

    kje pa je bil ta " čuveni" psiholog prej , da bi napisal profile svojih politikov , ki so imeli bojne pohode !????