Svet
12 ogledov

Srbija z resolucijo proti separatizmu

jeremic_290308_bobo Žurnal24 main
Srbski politiki iščejo podporo za resolucijo Združenih narodov (ZN), s katero bi separatistom preprečili, da bi sledili zgledu Kosova.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić se je v ta namen včeraj sestal z generalnim sekretarjem ZN Banom Ki Munom, da bi se pogovorila o osnutku resolucije, ki bi določala, da enostranska odcepitev ne bi smela biti način reševanja ozemeljskih sporov, piše BBC. Kosovo je resolucijo označilo za katastrofalno. Srbija sicer išče podporo tudi pri Rusiji, Kitajski in Španiji, ki Kosova niso priznale.

Osnutek resolucije sicer poziva ZN, naj najde sprejemljivo rešitev za prihodnost Kosova. Po Jeremićevem mnenju je resolucija najboljši način, da se zapre Pandorina skrinjica, ki jo je odprlo najvišje sodišče ZN s tem, ko je minuli teden razsodilo, da odcepitev Kosova ni kršila mednarodnih zakonov. S tem je po Jeremićevih besedah postavilo precedens za ostala separatistična gibanja, obenem pa priznava, da bo potrditev resolucije težavna.

Kosovo je razglasilo neodvisnost leta 2008, do zdaj pa ga je priznalo 69 držav, med njimi 21 članic EU, ZDA in Velika Britanija. Po besedah kosovskega zunanjega ministra Skenderja Hisenija mu je priznanje obljubilo še na ducate držav po razsodbi ICJ. Srbijo je pozval, naj sprejme realnost in sodeluje s Prištino proti skupni evropski prihodnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.