Svet
253 ogledov

Srbska mafija med najmočnejšimi

Policija je aretirala 86 mafijcev. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Srbska mafija zaseda 8. mesto najbolj vplivnih in najmočnejših kriminalnih združb na svetu.

Mesto na top listi najmočnejših mafij so si "zaslužile" le tiste kriminalne združbe, ki imajo lovke razpredene na območju več držav in ki se za monopol nad ilegalnimi aktivnostmi, kot so trgovanje z drogo, orožjem in prostitucijo, borijo na območju vsega sveta.

 

Srbska mafija se je na tako visoko mesto povzpela zato, ker deluje na območju desetih držav, "posluje" tako z drogo, plačanimi umori, nadzori igralnic in krajami. Na Interpolovih seznamih je okrog 350 državljanov Srbije, ki slovijo kot nepogrešljivi sodelavci največjih narko-šefov na svetu.

 

Kot piše londonski Daily News, ki skupaj s španskim Diariom objavlja lestvico, srbski mafijci slovijo kot inteligentni lopovi, katerih posli imajo filmske scenarije.

 

Prvo mesto lestvice zaseda ruska mafija

 

Prvo mesto na lestvici najmočnejših mafij je zasedla ruska mafija, ki naj bi danes povezovala okrog 500 tisoč kriminalcev. Ocenjuje se, da ruska mafija s svojimi botri roko drži nad 60 do 70 odstotki ruskih prihodkov.

 

Kriminalno podzemlje v Srbiji naj bi zelo dobro poznali tudi italijanski tožilci, saj so poslovne povezave z italijanskimi cehovskimi kolegi zelo dobre. Številni italijanski mafijci so del svojega premoženja prenesli ravno v Srbijo.

Sledi italijanska mafija, ena najbolj razvpitih in poznanih na svetu, katere korenine na Siciliji segajo v drugo polovico 19. stoletja. Šteje okrog 4 tisoč članov, katerih večina izhaja iz desetih mafijsko povezanih družin, imajo pa tudi številne "zunanje sodelavce", piše Daily News.

Na tretjem mestu so kolumbijski karteli, ki delujejo od sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko so v Združenih državah začeli na veliko preprodajati prepovedane droge.

 

Kitajske združbe, ki zasedajo 4. mesto, naj bi kontrolirale dve tretjini svetovnega tržišča kokaina, pod kontrolo pa imajo tudi ilegalno trgovino z ljudmi. Japonske družine na 5. mestu štejejo okrog 110 tisoč članov iz 2.500 družin; v glavnem se ukvarjajo s prostitucijo, igrami na srečo, pornografijo, trgovino z ljudmi, drogo in pranjem denarja.

 

Na 6. mestu je mehiška mafija, katere začetki segajo v ameriške zapore, kjer so se začeli povezovati zaprti pripadniki uličnih band. Danes naj bi mehiška mafija povezovala 30 tisoč članov, ki delujejo na območju vse Amerike, v glavnem pa obvladujejo preprodajo drog, orožja in prostitucijo.

 

7. mesto zaseda izraelska mafija, ki slovi kot ena najbolj nemilostnih, njeni člani pa močno sodelujejo z ruskimi kolegi. Držijo monopol nad "izvozom" hašiša in ectasyja v Evropo in Ameriko.

 

Srbija bi lahko v letošnjem letu z naslova odvzema lastnine mafijcem in drugim kriminalcem dobila dve milijardi evrov. Do zneska so prišli z italijanskim tožilstvom, ki preučuje organiziran kriminal na Siciliji in njegove povezave s kriminalci v Srbiji in Črni gori.

Albanska mafija je na 9. mestu, na mednarodnem mafijskem prizorišču pa se uveljavlja od sredine 80. let.

Med njenimi člani naj bi še naprej veljali kodeksi, ki na tem prostoru izvirajo še iz 15. stoletja.

Na 10. mestu najbolj vplivnih svetovnih mafijskih združb je jamajška, ki se je začela širiti že v petdesetih letih.

Njeni začetniki so jamajški izseljenci v Veliko Britanijo.

Na britanskem otoku so poznani po brutalnem nasilju in številnih obračunih z londonsko policijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.