Svet
35 ogledov

Srbska policija prepovedala zborovanja na 20. obletnico genocida v Srbiji

Srebrenica EPA
Srbska policija je zaradi varnostnih razlogov prepovedala vsa zborovanja pred poslopjem parlamenta, ki bi bila povezana z obeleževanjem 20. obletnice genocida v Srebrenici.

Več kot 40 nevladnih organizacij je v spomin na žrtve genocida v Srebrenici načrtovalo akcijo, v okviru katere bi se pred skupščino uleglo več kot sedem tisoč ljudi, ki naj bi simbolično prestavljali žrtve genocida. Pobuda "sedamhiljada (sedemtisoč)" je naletela na veliko podporo na družbenih omrežjih, a tudi napade nacionalistov, tudi skrajnih skupin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šešljevi bi prišli s četniškimi zastavami

Med tistimi, ki so napovedali "sodelovanje v akciji", je bila tudi Srbska radikalna stranka haaškega obtoženca Vojislava Šešlja, ki je sporočila, da bodo pred skupščino prišli s četniškimi zastavami in z napisom "Z vero v Boga, svoboda ali smrt". Zatrjujejo, da ne bo šlo za protizborovanje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je tako sporočil, da so se po varnostnih in operativnih preverjanjih odločili, da bodo iz varnostnih razlogov prepovedali vsa napovedana zborovanja.

Odločitev je politična

Nevladne organizacije, ki organizirajo dogodek "sedemtisoč", so pred tem ocenile, da bi bila morebitna prepoved zborovanja "odločitev izključno politične narave", saj je po njihovi oceni policija povsem sposobna zagotavljati varnost. Obsodili so napoved radikalcev o udeležbi v akciji ter poudarili, da obeležitev genocida ni primeren kraj za posmeh in kaos.

V Beogradu so sicer napovedali pet zborovanj. Napovedali sta jih tudi dve desničarski organizaciji Zavetnici in Dver ter združenje družin ugrabljenih in ubitih od 1998 do 2000 na Kosovu.

dezurni@zurnal24

Komentarjev 4
  • JohnSmith30699 07:03 11.julij 2015.

    res zelo napačen naslov, ali pa manjka kakšna vejica vmes

  • Papaja Popi 22:27 10.julij 2015.

    Srbijanci se bojijo sami sebe, oziroma svoje vesti.

  • pipo444 22:11 10.julij 2015.

    20. obletnica genocida v Srbiji???? Halo!!!!!