Svet
1046 ogledov

Srbska vojska v polni bojni pripravljenosti

Kosovo policijska akcija
1/4
Epa
Napeti odnosi med Kosovom in Srbijo po tem, ko je specialna enota kosovske policije v akciji proti organiziranem kriminalu aretirala okoli 30 ljudi, tudi Srbe.

V štirih občinah na severu Kosova so zjutraj prijeli okoli 30 oseb zaradi suma sodelovanja v organiziranem kriminalu. Med njimi je 23 Srbov in Bošnjakov, pa tudi pripadniki kosovske policije. Kosovska policija je sporočila, da je med operacijo naletela na "oborožen odpor", pri čemer je bil ranjen policist, a njegovo življenje ni ogroženo. Domačini naj bi postavili barikade in s tem skušali preprečiti operacijo.

Osebe, ki so jih aretirali v okviru operacije, naj bi bile sicer vpletene tudi v lanski umor politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića in kosovskega policista Enverja Zumberija leta 2011.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je potrdil akcijo kosovskih specialnih enot in poudaril, da gre za operacijo proti tihotapljenju in organiziranemu kriminalu.

Kosovo policijska akcija | Avtor: Epa Epa

Srbija: Vojska v polni pripravljenosti

Srbski predsednik Vučić je v parlamentu v Beogradu dejal, da je med prijetimi 23 Srbov in Bošnjakov, ki so jih aretirali na območju občin Zubin Potok, Leposavić in Kosovska Mitrovica. Povedal je še, da je kosovska policija na sever Kosova napotila 73 vozil, še 50 pa jih je nameščenih v južnem delu Kosovske Mitrovice ter 15 na območju občine Srbica.

Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je sporočil, da so do zob oboroženi kosovski specialci zjutraj vdrli na sever Kosova, da bi povzročili strah in paniko.

Vučić je zaradi dogajanja odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske. V srbskem parlamentu, ki je nadaljeval sejo, posvečeno Kosovu, je tudi poudaril, da bo srbska vojska zaščitila Srbe na Kosovu, če bodo ogroženi. Dodal je, da se zavedajo, kaj se dogaja, ter da si bodo še naprej prizadevali za ohranitev miru in stabilnosti. "Srbija ne bo dopustila nove Nevihte," je dejal.

"Več dni smo opozarjali, da se pripravlja takšen scenarij in aretacije Srbov, država Srbija je pozivala, da se prepreči takšen scenarij, ker to predstavlja igranje z mirom na ozemlju naše južne pokrajine," je izjavil Đurić.

Aleksander Vučić | Avtor: Profimedia Profimedia

Vučić: Cilj je ustrahovanje Srbov

Ob tem je poudaril, da je v imenu predsednika Vučića obvestil mednarodne predstavnike, da ni nikakršnega dvoma, kakšen bo odziv Srbije, če se ta operacija takoj na ustavi. Vučić pa je v parlamentu v Beogradu povedal, da je v stiku z Brusljem.

"Seznanili smo jih s situacijo in povedali so nam, da poteka policijska akcija proti kriminalu in korupciji. Seveda bodo prijeli še pet albanskih policistov, da bi bilo videti kot operacija proti kriminalcem, a njen cilj je ustrahovanje Srbov," je dejal Vučić.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je v odzivu pozval srbsko skupnost na Kosovu, naj ohrani mir in podpre boj proti organiziranemu kriminalu. Po njegovih besedah je današnja policijska operacija v dobro vseh prebivalcev.

Mednarodna misija Kfor je sporočila, da operacija kosovske policije po nalogu tožilstva poteka po celotnem Kosovu in ne samo na severu in ni uperjena proti Srbom, temveč proti osebam, obtoženim korupcije in kriminala. "Za zdaj spremljamo situacijo, smo v stiku z oblastmi v Prištini, komunikacije pa imamo odprte tudi s Srbijo," je izjavil tiskovni predstavnik Kforja Vincenzo Grasso.

Kosovska policija je operacijo izvedla manj kot 24 ur po tistem, ko je srbska skupščina začela razpravo o Kosovu, v kateri je srbski predsednik v dveinpolurnem govoru sporočil, da je prišel čas odločitve "med sladkimi lažmi in grenko resnico" o Kosovu, in opozoril, da bo Srbija izgubila vse, če ne bo dosegla kompromisa z Albanci.

policija kosovo | Avtor: Epa Epa

V operaciji sta bila aretirana in ranjena tudi dva člana osebja misije ZN na Kosovu (Unmik), kot so sporočili iz misije. Vodja misije Zahir Tanin je posvaril, da bodo na vsakršno škodovanje osebju ZN odgovorili na najvišji pravni in diplomatski ravni.

Zaradi poškodb so oba člana misije prepeljali v bolnišnico. Enega od njiju, ruskega državljana, so kasneje izpustili.Rusija je aretacijo označila za nezaslišan incident in da so s tem kršili njegovo diplomatsko imuniteto.

Po navedbah kosovske policije sta bila člana ZN v vozilu z registrskimi tablicami Unmika, ki so ga uporabili kot del barikad v občini Zubin Potok.

Šarec in Zaev pozvala k ohranitvi miru
Na zaostritev razmer sta se med drugim odzvala slovenski premier Marjan Šarec in premier Severne Makedonije Zoran Zaev, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Izpostavila sta pomen ohranitve miru v regiji. Šarec je izrazil upanje, da bo "tako evropska politika, kot tudi politika obeh držav znala najti rešitve za to, da se ohrani mir. Kajti tam, kjer ni miru, je vse drugo zaman". Zaev je obe strani pozval k umiritvi strasti, saj lahko nepredvidljivi koraki naredijo nepopravljivo škodo na krhkem Zahodnem Balkanu, ki je znan kot sod smodnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.