Svet
65 ogledov

Srbske volitve: Na drugem mestu anket izmišljeni lik

Volitve v Srbiji EPA
V Srbiji pred nedeljskimi volitvami velja predvolilni molk. Za položaj srbskega predsednika se bo potegovalo enajst kandidatov; javnomnenjske raziskave največ možnosti za zmago že v prvem krogu napovedujejo aktualnemu premierju Aleksandru Vučiću, na drugem mestu je presenetljivo satirični lik, ki ga upodablja 25-letni študent.

V Srbiji vlada predvolilni molk; prepovedana je predvolilna kampanja, javna politična zborovanja, objava javnomnenjskih raziskav, komentarjev, vsega, kar bi lahko pomagalo posameznim kandidatom. V nedeljo se jih bo za predsedniški stolček potegovalo enajst. Zadnji dan kampanje, v četrtek, je v medijih največ prostora zakupil aktualni srbski premier Aleksandar Vučić, ki mu kritiki pripisujejo, da želi podjarmiti državo, kar mu je - tako kritiki - že uspelo z obvladovanjem večine medijev.

Tisti, ki še vedno veljajo za neodvisne, objavljajo precej črne scenarije, ki naj bi doleteli Srbijo v kolikor Vučić postane predsednik. "Državljani bodo še naprej živeli v paralelni realnosti. Na tiskovnih konferencah bodo poslušali o stopnjah rasti in ekonomski blaginji, realnost pa bo predstavljala še naprej slabšanje pogojev dela, plač in preseljevanje državljanov," je v svojem komentarju v časniku Vreme izpostavil novinar Filip Švarm, ki je dodal še, da se v primeru izvolitve Vučića državljani ne bodo mogli zanašati na policijo ne glede na protizakonite aretacije in druga protipravna delovanja, povezana z vladajočim klanom.

Volitve v Srbiji | Avtor: EPA EPA
Vloga predsednika je res protokolarnega značaja, a če nadzira tudi parlamentarno večino, ima skoraj neomejen vpliv. "Predsednik, ki nadzira parlamentarno večino, s tem pa vlado, je de facto najmočnejša politična figura v državi. Če Vučić ohrani nadzor nad svojo stranko, bo njegova politična moč neomejena," meni srbski medijski svetovalec Nebojša Spaić.

Večina javnomnenjskih anket pred nedeljskimi volitvami Vučiću daje preko petdeset odstotkov možnosti za zmago, kar je dovolj za izvolitev v prvem krogu. Na drugem mestu je presenetljivo Luka Maksimović alias Ljubiša Preletačević Beli.

Dovolj za drugi krog?

Ljubiša Preletačević Beli je fiktivna osebnost, ustvarjena po vzoru tipičnega balkanskega skorumpiranega politika. Kot parodijo si ga je izmislil 25-letni študent komunikologije Luka Maksimović; vse se je začelo kot šala in posmeh političnim elitam na lokalnih volitvah v lanskem letu v občini Mladenovac.

Takrat je Maksimović v neobičajni kampanji, v kateri je kot Ljubiša Preletačević Beli, politik z veliko zlato uro, ki obljublja, da bo kradel, a da bo tudi ljudem dajal, po mestu parodiral s konjsko vprego in vsem, ki bi glasovali za njega, obljubljal denar. Njegovo ime Preletačević nakazuje na pripravljenost za spreminjanje političnih barv zaradi osebne koristi, njegova karizma, slog (volnene nogavice in krzneni plašč) nikogar ne pušča ravnodušnega. V Mladenovcu je uspel osvojiti 12 svetniških mest in se s tem gotovo vpisal v srbsko politično zgodovino.

Ljubiša Preletačević Beli | Avtor: Facebook Facebook

Ta se z letošnjimi predsedniškimi volitvami očitno nadaljuje; ko je najavil kandidaturo za predsednika, je le redko verjel, da mu bo uspelo zbrati potrebne podpise. Pod sloganom "Revščina vrača udarec" kot kandidat gibanja "Samo močno" je - ne glede na nova pravila z notarji, ki so jih v Srbiji uvedli praktično nekaj dni pred tem - uspel prepričati 10 tisoč ljudi, ki so stali v vrstah, da bi mu omogočili kandidaturo.

"V Srbiji bom naredil morje!"

Zakaj Beli? "Zato, ker je v Srbiji vse črno. Ponižani smo in prizadeti, Beli je tu, da nam pokaže pot. Res je izmišljena osebnost, vendar nakazuje pot k spremembah fiktivnega in bolnega sistema," je na četrtkovem zadnjem predvolilnem zborovanju Belega v Mladenovcu na vprašanja odgovarjal srbski sociolog Jovo Bakić.

Stevan Vlajić, predstavnik gibanja "Samo močno", je zbranim izpostavil, da si gibanje že leto dni ljudem prizadeva pojasniti svoj osrednji cilj; vzpostavitev državljanske in ne partijske uprave. "Satirična gverila je edina, ki se lahko borit proti partijskemu sistemu. Ljubiša Beli bo za vedno ostal ogledalo tistim, ki se mu danes smejijo." 

Pred zadnjim zborovanjem se je kandidat za preCednika vključil v program BBC-ja in izpostavil, da je to najboljši način, da pokaže srbsko aktualno politično realnost; skozi satiro in humor. "Ljudje, ki imajo moč, ki so na oblasti, ne vedo, kako naj reagirajo na moj lik. Obljubljam, da bom v Srbiji naredil morje, tovarne, tovarno za proizvodnjo Lamborghinija. Saj veste, klastične predvolilne obljube."

"Tokrat lahko prvič glasujejo za nekoga popolnoma novega, mladega, visokega in močnega," je kandidat nasmejal voditelja BBC-ja ter pred tem izpostavil, da se ljudem laže. "To dobro prenašajo."


Srbski javnosti, menijo kritiki aktualnega premierja Aleksandra Vučića, Ljubiša Preletačević Beli daje možnost, da se upre aktualnim političnim elitam; čeprav deluje kot cirkusant, ki se poteguje za mesto preCednika, lahko vendarle resno zamaje namero Aleksandra Vučića, da z volitvami opravi že v prvem krogu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:17 02.april 2017.

    Sem mislil da je to prvoaprilska. Pozitivno presenečen da ni.

  • Papaja Popi 11:34 01.april 2017.

    Poraja se mi primerjava z Krambergerjem, čeprav je bil Kramberger bolj pameten.Na žalost so Krambergerja ubili.Dobil pa je več kot 20 procentov glasov, če se ne motim.