Svet
13 ogledov

Srbski in kosovski premier potrdila plačilo carin

Kosovski premier Hashim Thaci je ena "največjih rib" kosovskega organiziranega k Žurnal24 main
V Bruslju se je v četrtek končal četrti krog dialoga med srbskim in kosovskim premierom, Ivico Dačićem in Hashimom Thacijem, ki poteka pod okriljem visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton. Premiera sta dosegla začasni dogovor o plačilu carin na administrativnih prehodih med Srbijo in Kosovom in odprla vprašanje severa Kosova.

Kot je novinarjem po peturni delovni večerji s Hashimom Thacijem in Catherine Ashtonovo dejal Ivan Dačić, sta se s kosovskim premierom dogovorila, da bo šel denar od plačila carin v poseben sklad za razvoj občin na severu Kosova.

Rešitev naj bi bila prehodne narave, saj se je treba še dogovoriti o nekaj tehničnih podrobnostih, je pa dogovor po Dačićevih besedah v skladu z nacionalnim interesom in stališčem kosovskih Srbov, da ne plačujejo carine kosovskim institucijam, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Poleg tega je bilo na srečanju "prvič na resen način odprto vprašanje" vzporednosti inštitucij na severu Kosova in "posebnega odnosa do srbskega naroda", ki živi na Kosovu, je dejal.

"To je bistveno vprašanje, ki ga ni moč rešiti v enem večeru, je pa pot k rešitvi odprta," je poudaril srbski premier. Kot je pojasnil, rešitev leži v oblikovanju novih institucij na severu Kosove, ki bodo sprejemljive tako za Prištino kot za kosovske Srbe. O tem vprašanju bodo govorili na naslednjih srečanjih, je še dejal.

Po njegovih besedah je važno, da do aprila dosežejo napredek v dialogu. Izrazil je optimizem glede obetov Srbije, da do začetka julija dobi datum za začetek pogajanj o pridružitvi EU.

Pogovori, ki jih je v četrtek imel s pomočnikom namestnika ameriške državne sekretarke Philipom Reekerjem in Ashtonovo, so bili izredno pozitivni, takšen ton pa se v zvezi s Srbijo ni slišal zadnjih 20 let, je ocenil.

Iz kabineta Ashtonove so potrdili, da sta premiera dosegla začasni dogovor o plačilu carin na administrativnih prehodih. Ocenili so, da je bil pogovor "dolg in konstruktiven", dialog pa bodo nadaljevali februarja.

Dačić se bo danes v Bruslju sestal še s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.