Svet
25 ogledov

Srbski mediji: Nobelova nagrada Dobrici Ćosiću

Nobelova nagrada EPA
Srbski mediji so danes množično nasedli novici, objavljeni na internetu, da Nobelovo nagrado za književnost prejme srbski pisatelj Dobrica Čosić.

Lažna objava se je pojavila na Twitterju – ta je vsebovala povezavo do strani, ki je bila na las podobna strani odbora za Nobelove nagrade.

Tako se je ime Dobrice Ćosića kako uro pred uradno razglasitvijo letošnjega dobitnika v Stockholmu pojavilo na spletni strani www.NobelPrizeLiteratur.org. Mediji niso ugotovili, da gre za potegavščino.

Novico objavila tudi Wikipedia

Novico so objavili v Guardianu, na Wikipedii in tudi na nacionalni televiziji. Da je vse skupaj laž, so ugotovili šele, ko so na uradni spletni strani švedske akademije www.nobelprize.org. objavili ime dejanskega dobitnika, švedskega pesnika Tomasa Tranströmerja, in novico o Čosiću kmalu umaknili.

Medtem pa je srbski časnik Blic ugotovil, da je spletni portal, na katerem je bila lažna novica objavljena, šele v sredo v Oslu registrirala neznana oseba.

Neznani šaljivci so na omenjeni spletni strani zapisali celo, da je 89-letni Ćosić "zadnji oporečnik 20. stoletja", "priča obdobja, ki se končuje, in hkrati novega obdobja, ki je šele v nastajanju".

Za nekatere rahlo kontroverzni, a vplivni srbski pisatelj Čosić je bil v letih 1992 in 1993 tudi prvi predsednik novoustanovljene ZR Jugoslavije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.