Svet
12 ogledov

Srbski minister svetuje proti paradi ponosa

Žurnal24 main
Za policijo bi bilo bolje, da se parada ponosa odpove, je danes povedal srbski notranji minister Ivica Dačić. Parada je napovedana za drugi oktober.

Lansko parado v srbski prestolnici je namreč zaznamovalo nasilje, spopadi med policisti in nasprotniki parade ter vandalizem.

"Policisti vedno plačajo največjo ceno, ne samo stroškovno, ampak tudi zaradi poškodb. Lani jih je bilo veliko poškodovanih," je povedal srbski notranji minister Ivica Dačić.

Če bi bila odločitev o izvedbi v rokah policistov, bi ti prireditev glede na varnostne ocene označili za dogodek visokega tveganja in razmišljali o tem, da ga odpovejo. Ob tem je poudaril, da ne gre za odločitev policije in naj se o tem izjasnijo državni organi in družba.

Srbski policisti za varovanje dobijo štiri evre

Srbski policijski sindikat je že avgusta sporočil, da vladi ne morejo pustiti, da "njihovo kri preliva za kos kruha, paštete, pol litra vode in dnevno nadomestilo 400 dinarjev (štiri evre)". Toliko so namreč poleg mesečne plače okoli 300 evrov dobili za varovanje lanske parade ponosa v Beogradu. Na tej je bilo poškodovanih 140 ljudi, večinoma policistov, aretiranih je bilo 249 ljudi, v mestu pa je bilo povzročene za več kot milijon evrov škode.

Policisti so poudarili, da lahko od njih varovanje parade ponosa pričakujejo šele takrat, ko jim bodo zagotovili pogoje dela, kakršni veljajo v EU. Na organizatorje parade, ki je napovedana za naslednjo nedeljo, sicer že pritiskajo desničarske skupine, zato podrobnosti o paradi ne sporočajo javnosti.

Odnos srbske vlade do parade ponosa sicer pozorno spremljajo Evropska komisija in organizacije za človekove pravice, med drugim Amnesty International.

Komentarjev 8
  • privat 13:03 02.oktober 2011.

    je po naše ...trofazni in tega se zavedaš!! Poglej kam si prišel po kruh?? Kaj mati srbija ga nima??? Ti je bolje tukaj?? Zakaj?? In srbija je tako majhna samo zaradi nas..in to si zapomni!! In imamo željo da je ...prikaži več še majša...vse do takega teritorija ki ga ponuja ena senca od lipe...To je vaše izročilo da bo srbija samo senca od lipe¨! Mi jo samo realiziramo! >No potem bo zavladal mir in vsak bo zadovoljen človek!! Res zakaj?? Meni je znano zakaj...

  • gec 17:21 01.oktober 2011.

    kaj je po vaše?a to da vam srbi babe pedenajo?se kar strinjam...

  • privat 16:33 01.oktober 2011.

    kaj je gec..ni po trofazno??? Zato je po naše...ha ha še tisto malo srbijo na tri dela raskosat ..pa bo!! po vaše na tri...hi hi trofazni