Svet
38 ogledov

Srbski patriarh: "Papežu bi težko zagotovil varnost"

Srbski patriarh Irinej EPA
Srbski patriarh Irinej je dejal, da bi bil obisk papeža Benedikta XVI. v Srbiji koristen, vendar pa bi mu težko zagotovil varnost.

V intervjuju za tiskovno agencijo Srna je patriarh Irinej povedal, da bi bil obisk papeža koristen za Srbijo in njene državljane, kot tudi za zbliževanje Katoliške in Pravoslavne cerkve. Kot je spomnil, bi bilo to prvo tako srečanje po razkolu v 11. stoletju.


Kljub temu pa ima določene zadržke. Dejal je, da bi mu težko zagotovil varnost, bila pa bi "tragedija za državo in Cerkev, če bi se kaj zgodilo poglavarju Rimskokatoliške cerkve, in čas še ni zrel za tak obisk".

Pravi, da je kljub papeževemu interesu še vedno preveč živ spomin na drugo svetovno vojno. Papež Benedikt XVI. je bil namreč v mladosti član Hitlerjeve mladine.

Komentarjev 2
  • privat 08:56 07.oktober 2013.

    Srbiji je treba dokazati da svet ne bo jemal neke države ,ki je tisočletje bila mešana skupnost , da je danes samo ortodoksna...Papež bi moral zahtevati svoje legitimne pravice in stem dejanjem podpreti katolištvo ,ki je danes skoraj zdesetkano v ...prikaži več srbiji...Koliko ima ortodoksna cerkev pravice v srbiji mora imeti tudi katoliška in druge vere!

  • bojovi 15:11 13.julij 2012.

    Jaz pa mislim da ne bi bil koristen.