Svet
9 ogledov

Srbski pilot med pristajanjem zaspal

letalo indija nesreča strmoglavljenje
1/9
Žurnal24 main
Za nesrečo indijskega letala, v kateri je umrlo 158 ljudi, je bil kriv pilot. Sodna preiskava je razkrila, da je ta med pristajanjem zaspal, zaradi česar se je pristajalni stezi približal pod napačnim kotom.
Fotografije tragedije si lahko ogledate TUKAJ.

Pilot letala nizkocenovnega prevoznika Air India Express, Srb Zlatko Glušica, je po pisanju časnika Hindustan Times prespal večji del triurnega leta med Dubajem in Mangalorejem. Ko se je letalo začelo spuščati, je bil povsem "zmeden" in se ob težavah ni pravilno odzival.

Letalo je nato proti pristajalni stezi – ta sicer leži na hribovitem območju in je precej težavna ter pilotu ne dovoljuje nobenih napak – zapeljalo pod napačnim kotom in pristalo prepozno, ko je bil večji del steze že za njim. Letalo se ni pravočasno ustavilo, zapeljalo je s s steze ter zgrmelo po strmem pobočju v globino. Od 166 ljudi na krovu letala jih je preživelo le osem.

Na posnetku je slišati smrčanje
Na posnetkih iz letalske kabine, ki so nastali pred nesrečo, je najprej slišati tišino, globoko dihanje in celo smrčanje, kasneje pa opozorila kopilota, da pristajalna steza ni dovolj dolga, in njegove pozive Glušici, naj ne pristane in naj naredi še en krog v zraku.

Poročilo uradne preiskave sicer še ni bilo objavljeno, saj je trenutno na ministrstvu za civilno letalstvo, nakar bo posredovano še parlamentu. Neimenovani predstavnik oblasti je že potrdil, da so navedbe medijev točne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.