Svet
6 ogledov

Srbski protest

Kdaj si bosta Rupel in Filipov spet segla v roke?
1/13
Žurnal24 main
Državni sekretar Matjaž Šinkovec je prejel protestno noto srbskega zunanjega ministrstva, v kateri je izražen oster protest zaradi priznanja neodvisnosti Kosova.

Protestno noto je sekretarju Šinkovcu izročil srbski veleposlanik v Sloveniji Predrag Filipov, ki mora po naročilu iz Srbije državo zapustiti v 48 urah po izročitvi note. Šinkovec je poudaril, da Slovenija kljub priznanju Kosova želi še naprej gojiti prijateljske stike s Srbijo. "Slovenija bo na vseh ravneh posebno pozornost namenjala izpolnitvi zavez, ki jih je Kosovo sprejelo v zvezi s položajem in pravicami etničnih skupnosti. Slovenija razume in spoštuje občutke Srbije," je povedal Šinkovec.

 

Odprta vrata v Evropo

Srbska vlada je zavrnila predlog resolucije skupščine, v skladu s katero naj bi Srbija zamrznila svoje približevanje EU, če ta ne bo priznala njene ozemeljske celovitosti oziroma Kosova kot sestavnega dela Srbije.

Slovenija še vedno čaka na formalno opravičilo Srbije za napad na slovensko veleposlaništvo v Beogradu. Prav tako pričakujejo, da bodo storilci kaznovani in škoda poravnana.

Državni zbor je v sredo na izredni seji s 57 glasovi za in štirimi proti od navzočih 67 poslancev sprejel sklep o priznanju in neodvisnosti Kosova. Le nekaj ur po priznanju je srbski zunanji minister Vuk Jermić odpoklical svojega veleposlanika Filipova.

Erjavec na Kosovu
Na Kosovo sta prispela slovenski obrambni minister Karl Erjavec in načelnik generalštaba SV general Albin Gutman . Njun obisk je namenjen obisku slovenskih vojakov, med katerimi kljub slovenskemu priznanju Kosova vlada dobro vzdušje.

"Glede na to, da imamo že kar nekaj izkušenj, ne predvidevam, da bi bile kakšne težave, ne glede na to, da smo priznali neodvisnost in samostojnost Kosova," je dejal Erjavec. Erjavec je izpostavil pomen spoštovanja pravic manjšin na Kosovu.

Erjavec je prvi slovenski minister, ki je obiskal Kosovo po razglasitvi neodvisnosti. © BOBO

 

Obisk je minister izkoristil tudi za srečanje z učenci albanske osnovne šole v Zahaću, ki jo je skupaj z donatorji pomagala obnoviti Slovenska vojska. Ob slovesnosti je šolarjem podaril nekaj šolskih potrebščin in športnih pripomočkov.

Od prvega marca je na Kosovu 350 članov 17. kontingenta Slovenske vojske. Stacionirani so v bazi Kforja v Peči na zahodu Kosova, kjer nadzorujejo območje in varujejo srbske enklave. V primeru večjih nemirov bi lahko odšli tudi na sever Kosova, če bi se tam pojavile potrebe po večji vojaški prisotnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.