Svet
57 ogledov

Zaostrovanje odnosov je nepredvidljivo in nevarno

Batrovci EPA
Prvi slovenski veleposlanik v Srbiji Borut Šuklje meni, da so zaostreni odnosi med Hrvaško in Srbijo nepredvidljivi in nevarni. Cerar in Erjavec opozarjata na posledice, ki jih bi lahko utrpelo slovensko gospodarstvo.

Da je zaostritev odnosov med Hrvaško in Srbijo zaskrbljujoča, menijo tako rekoč vsi poznavalci dogajanja na Zahodnem Balkanu, napeti odnosi med omenjenima država pa skrbijo tudi slovenski politični vrh.

Batrovci | Avtor: EPA EPA
Premier Cerar in zunanji minister Erjavec sta ob tem opozorila še na gospodarsko škodo: "Nenazadnje čutimo vsak zaplet, če nismo dovolj usklajeni s sosednjimi državami, Hrvaško ali katero drugo," je dejal Miro Cerar in dodal: "Balkan je vnetljivo območje."

"Mi si želimo, da se zadeva razplete tako, da ne bo več težav," je ob tem dodal zunanji minister Karl Erjavec in pojasnil, da so ga predstavniki naših avtoprevoznikov že opozorili na gospodarsko škodo, ki je po njegovem zaenkrat še minimalna, vendar bo, če se bo zaplet nadaljeval, precej večja. 

Šuklje: Odnos med Hrvaško in Zagrebom ključen za regijo

Zaostrovanje odnosov med Srbijo in Hrvaško je nepredvidljivo in izredno nevarno, je za Žurnal 24 opozoril prvi slovenski veleposlanik v Srbiji in Črni gori, Borut Šuklje: "Mi smo spremljali zaostrovanje odnosov med državama, vendar ne do te točke, da bi moral kdo poseči. Težave so vedno reševali sami. Ta princip je pripeljal do tega, da sta se državi začeli pogovarjati o medsebojnih infrastrukturnih projektih, o skupnih poslih in energetskih povezavah. Ko je predsednik srbske vlade Aleksander Vučić ugotovil, da ne more vzpostaviti nobenega resnega kontakta s svojim hrvaškim kolegom Milanovićem in je včeraj pisal ključnim ljudem v Bruselj, da gre v bistvu za trgovinsko vojno, ki ogroža interese obeh gospodarstev, se je ta osnovni princip, ki je bil vzpostavljen, podrl."

Diplomacijo čaka veliko dela

Batrovci | Avtor: EPA EPA
"Vse težave so se zdaj prenesle na z begunci preobremenjeno bruseljsko povezavo, kar dejansko kaže na resnost zaostritve teh odnosov," je dejal Šuklje in dodal, da je pred diplomacijo veliko dela. "Ponoči sem spremljal dogajanje na meji Bajakovo - Batrovci, ki je transportna pot v Zahodno Evropo. Vso to nočno dogajanje, ustavljanje potnikov s srbskimi potnimi listi, samo potrjuje vtis o vsem tem," je na koncu poudaril nekdanji veleposlanik v Srbiji.

Vajgl: Dodatne zamere zaradi begunske krize so nekaj najslabšega 

Evropskemu poslancu Ivu Vajglu so težave držav, ki se soočajo z begunsko krizo sicer nekaj povsem razumljivega, saj po njegovem nihče ni pričakoval tolikšnega begunskega vala: "Najslabša stvar, ki se sedaj lahko zgodi, je to, da bi se zaradi begunske krize ustvarile dodatne zamere," je opozoril evropski poslanec in se strinjal, da na trenutno izbiro ostrih besed vplivajo tudi bližajoče se volitve na Hrvaškem:"Pa tudi srbski liderji poskušajo begunsko krizo izkoristi za pridobitev dodatnih podpornikov," je dodal.

Kacin: Komunikacija med njima zastruplja ozračje

Takšno izkazovanje moči je nepotrebno, nivo komuniciranja obeh predsednikov vlad pa zastruplja ozračje, je dogajanje na srbsko hrvaški meji pokomentiral nekdanji evropski poslanec in poročevalec za Srbijo Jelko Kacin. Maščevalni ukrepi so nesprejemljivi za nivo Evropske unije, je poudaril Kacin in ob tem izpostavil Hrvaško: "Problematično je predvsem to kar članica Evropske unije počne proti nečlanici. Dejstvo je, da so begunci v unijo že vstopili v Grčiji, od koder so nadaljevali pot. Ko berem izjave, da je na Hrvaško stopilo 25.000 beguncev, je treba vedeti, da so ti begunci stopili po pomoč v Evropsko unijo," je svoje videnje najnovejših srbsko hrvaških odnosov pojasnil Kacin.  

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • modrec 20:36 24.september 2015.

    Mogoče balkanske države mislijo da je vojna manjše zlo kot islam?

  • rororkoko 18:28 24.september 2015.

    mi pravi zavedni slovenski vojaki z radostjo in veseljem že točimo gorivo v tanke, pripravljajoč se na zahodno invazijo na hrvaško...