Svet
14 ogledov

Srebrenica: Spomin in opomin

1/5
Žurnal24 main
V spominskem parku v Potočarih v BiH žalna slovesnost ob 15. obletnici genocida v Srebrenici. Na komemoracijo tudi predsednik Türk. Spomin obeležili tudi po svetu.

Spominske slovesnosti ob 15. obletnici okrutnega zločina, genocida, ki je vzel življenja po zadnjih podatkih skoraj 9.000 ljudem v Srebrenici, se danes poleg na tisoče svojcev žrtev, domačinov in ostalih udeležujejo tudi številni tuji državniki.

Naša zaveza preprečevati genocid je iskrena in močna. Nihče naj ne dvomi o tem,“ je na spominski slovesnosti ob 15. obletnici genocida v Srebrenici povedal slovenski predsednik Danilo Türk. Pri tem je izpostavil, da morajo biti tisti, ki so ta zločin načrtovali, pripravili in izvedli, kaznovani.

 

Boris Tadi%C4%87 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Srbski predsednik Boris Tadić je pred začetkom žalne slovesnosti izrazil obžalovanje zaradi dogodkov, ki so se dogajali v Srebrenici, pri tem pa objubil: „Srbija ne bo nikoli prenehala z iskanjem vojnih zločincev, še zlasti Ratka Mladića.“

 

Obup Srebrenice je madež na naši kolektivni zavesti. Na današnji dan pred 15-timi leti, ne glede na desetletja priseganja na „nikoli več“ je bilo na teh poljih ubitih 8.000 dečkov in moških, je v pismu zapisal ameriški predsednik Barack Obama. Prebral ga je ameriški ambasador v BiH Charles English.

Nikoli ne smemo pozabiti dejanje genocida, ki se je zgodil v Srebrenici. To je zločin, ki se ga Evropa lahko sramuje,“ je povedal britanski premier David Cameron.

Shod tudi v Beogradu in Avstraliji
Temnega madeža celotne svetovne skupnosti, zlasti pa Združenih narodov, ki so spričo genocida na zaščitenem območju glave obračali vstran, se v teh dneh spominjajo tudi drugod po svetu.

Med drugim so sinoči v središču Beograda članice organizacije „Ženske v črnem“ organizirale polaganje cvetja na Trgu republike. Nosile so transparente z napisi „Da ne pozabimo genocid v Srebrenici“, „Solidarnost“ in „Odgovornost“. Članica organizacije Zorica Trifunović je novinarjem agencij povedala, da takšne shode ob obletnici pripravljajo že od leta 1995 in da se „mora ta zločin priznati“.

Več kot 500 zdomcev iz Bosne in Hercegovine, ki živijo v Avstralji, je medtem sinoči komemoracijo pripravilo v prostorih ambasade v Canberri, kjer so izkazali spoštovanje žrtvam srebreniškega genocida.

Molitve že sinoči
V spominskem centru Potočari so se molitve za žrtve začele že sinoči; okrog 18. ure so pripeljali krste 775 žrtev, ki jih bodo pokopali danes.

Ob tem se je zbralo okrog 10.000 svojcev žrtev in udeleženci „Pohoda miru“, ki so po tridnevnem pešačenju iz Nezuka prišli v Potočare. Vse do večera so prihajali ljudje iz vseh koncev Bosne in Hercegovine, med drugim tudi skupine mladih iz Mostarja, Sarajeva, Zenice, ki so v zadnjih desetih dneh pešačili proti spominskemu centru.

Komentarjev 1
  • privat 18:57 11.julij 2011.

    Izgleda da je resnično samo g.Turk vreden svojega položaja...kaj pa Pahor ni utegnil??je imel sestanek s tajnico...rekel bi da je ta človek zgubičas...pa ne morem ker je dosti več kakor samo čas..