Svet
2 ogledov

Sreča v nesreči za letalo

Na svetovnem spletu lahko najdemo vse več posnetkov potnikov, ki na rešitev čaka Žurnal24 main
Letalo z 148 potniki na krovu je strmoglavilo v ledeno mrzlo newyorško reko Hudson. Po zadnjih podatkih so preživeli vsi. Letalo je strmoglavilo, potem ko se je zaletelo v jato ptic.

Letalo Airbus A320 družbe US Airways je ob 9:26 po srednjeevropskem času strmoglavilo v reko Hudson. Na krovu je bilo 148 potnikov in pet ali šest članov posadke. Do strmoglavljenja je prišlo potem, ko so se zaleteli v jato ptic. Na pomoč so prišli reševalni čolni in trajekti, ki so že bili na reki. Več kot ducat ljudi je na rešitev čakalo na krilih letala. Rešiti so se uspeli vsi, nekaj potnikov pa je utrpelo manjše poškodbe. Rešili so se tako, da so odprli vrata v bližini pilotske kabine. Po pripovedovanjih je bil trk s pticami slišati kot eksplozija, letalo se je močno streslo, takoj sta se začela vohati dim in ogenj.

Izjemno delo pilota
Britanski pilot Eric Moddy je za Sky news dejal, da je pilot letala opravil izjemno delo. Pri taki nesreči je namreč zelo pomembno, da je pristanek na vodi takšen, da se letalo ne prelomi na pol. Pilot je pristal pod ravno pravšnjim kotom, zato se je letalo lahko dolgo časa obdržalo na gladini. Pomagalo je tudi, da je bil let v začetni fazi. Vlačilci so letalo že odvlekli proti nabrežju.

Kriva jata ptic
Letalo je vzletelo z letališča La Guardia, v zraku je bilo le približno tri minute. Pilot naj bi se poskušal vrniti na letališče, potem ko so zadeli jato. Ob trku sta se pokvarila dva motorja. Letališče La Guardia leži blizu reke Hudson, jate pa so že večkrat ovirale lete. FBI je potrdil, da ni dokazov, da bi šlo pri nesreči za teroristični napad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.