Svet
17 ogledov

Srečala 5-metrskega morskega psa

Potapljala sta se v bližini Cresa. (Foto: Zurnal24l) Žurnal24 main
Hrvaška potapljača med potopom v okolici Cresa naletela na pet metrov dolgega sivega morskega psa šesteroškrgarja.

''Bil sem razburjen, vendar nisem paničaril. Nisem vedel, za katero vrsto morskega psa gre, zato sem imel nelagoden občutek, saj nisem vedel, kako bo reagiral,'' o srečanju z morskim orjakom  razmišlja eden od potapljačev Marinko Markić.

Povsem miren
S prijateljem Guntherjem Rathom sta med potapljanjem med Cresom in Krkom dvakrat srečala morskega psa. ''Bila sva na globini 30 metrov. On je bil nekoliko globlje, na okoli 40 metrov, pri dnu. Bil je miren in nisva ga želela vznemirjati. Počasi sva se mu približala na okoli pol metra oddaljenosti. Vendar se ga nisva dotaknila, da ga ne bi preplašila,'' je za časnik Novi list dejal Markić. Po nekaj minutah je odplaval stran od njiju.

Takšno srečanje prava redkost
Sivi morski pes šesteroškrgar doseže do pet metrov dolžine, odrasla žival tehata okoli 600 kilogramov. Kot pojasnjuje dr. Nikša Glavić z dubrovniškega morskega inštituta, je ta vrsta stalni prebivalec Jadranskega morja. Običajno se giblje na globini od 100 do 200 metrov v hladnejših vodah.

Napada te vrste morskega psa na človeka še niso zabeležili. Na njegovem jedilniku pa so najpogosteje ribe, lignji in druge vrste morskih psov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.