Svet
1085 ogledov

Srečala sta se Plenković in Cerar. To je izkupiček.

Srečanje Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Ljubljani
Cerar gre naslednji teden v Zagreb.

Slovenski premier Miro Cerar prihaja 19. decembra v Zagreb, da nadaljujeva pogovore o vprašanju meje na način, da se poskušajo utrditi vsi tisti elementi, glede katerih obstaja soglasje, je povedal predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković po današnjem sestanku v Bruslju. Strinjamo se o metodi, je dodal.

Za nas je posebno pomembno, da v duhu dobrososedskih odnosov pokažemo prijateljem in partnerjem v EU, da sta državi zreli in odgovorni, je še povedal Plenković.

Na vprašanje, ali Cerarjev prihod v Zagreb pomeni, da se je Hrvaška pripravljena pogovarjati o implementaciji arbitražne razsodbe, je hrvaški premier odgovoril, da to danes ni bil predmet pogovora, temveč so se pogovarjali o nadaljevanju dialoga, usmerjenega v zbliževanje stališč.

Sestanek v Zagrebu prihodnji teden bo zadnja priložnost, da se še pred iztekom šestmesečnega roka doseže napredek glede izvajanja arbitražne razsodbe, je povedal premier Miro Cerar po srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, ki je trajal približno dve uri. "V pričakovanjih ostajam realist," je poudaril.

Na vprašanje, ali sestanek pomeni, da je dal hrvaški premier kakršno koli zagotovilo, da se bo pogovarjal o izvajanju arbitražne odločbe, je Cerar odgovoril, da ni pričakoval obljube, da se bodo uskladili o okviru izvršitve arbitražne odločbe, in da mu zadostuje zaveza, da bo to osrednja tema pogovora.

Če preboja prihodnji teden ne bo, postane Hrvaška po slovenskem tolmačenju po 29. decembru, ko se izteče šestmesečni rok, v katerem naj bi državi pripravili vse potrebno za izvajanje arbitražne odločbe, kršiteljica evropskega in mednarodnega prava.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Jožef Koprivnikar 14:40 19.december 2017.

    Odgovorne ? Kdo pa ne priznava mednarodne razsodbe -Arbitraže ? Tudi vojnih zločincev ki jih slavijo kot heroje ? Prišel bo trenutek ko se bodo poskrili v mišje luknje za odgovornost pa krivili druge.

  • jozicamurn 12:28 17.december 2017.

    Vrži tega ustaša supporterja, ki brani vojne zločince ven! Kakšno pogovarjanje z njim. Hrvati so dokazali kdo v resnici so s tem HDZ-jem na oblasti.

  • Plavi-mil 12:34 16.december 2017.

    Pa kdo bo ustavil tega norca, kaj bi rad pred volitvami zafural še tisto kar imamo.