Svet
45 ogledov

Srečanje z asteroidom 2012 DA14

Asteroid Reuters
V petek bo Zemljo preletel približno 50 metrov velik asteroid, ki ga bo ob 20:30 v primeru jasnega vremena možno videti tudi z daljnogledom.

Lani so na observatoriju v Španiji odkrili asteroid 2012 DA14, ki je mimo Zemlje letel na oddaljenosti 2,6 milijona kilometra. V petek se bo Zemlji veliko bolj približal, in sicer jo bo preletel na oddaljenosti približno 28 tisoč kilometrov.

Ni nevarnosti za trčenje

"Asteroid bo zanesljivo in popolnoma jasno zgrešil Zemljo in satelite, ki krožijo okrog nje," pa je za STA pojasnil profesor astrofizike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko dr. Tomaž Zwitter. Po njegovih besedah gre za "eno od večjih teles, ki so letela tako blizu".

Viden bo z daljnogledom

"Telo iz naših krajev sicer ne bo vidno s prostim očesom, bi ga pa bilo mogoče opaziti z daljnogledom v petek okoli 20.30", je še napovedal Zwitter. Asteroid bo v primeru jasnega vremena mogoče videti kot svetlo točko, ki se bo premikala ob mirujočem ozadju oddaljenih zvezd. Najbolje pa ga bodo lahko videli opazovalci iz vzhodne Evrope, Azije in Avstralije.

Zemljo preletijo vsakih 40 let

Po ocenah ameriške vesoljske agencije Nasa asteroid podobne velikosti kot 2012 DA14 Zemljo v povprečju preleti vsakih 40 let. Na vsakih 1200 let pa vanjo tudi trči. Do naslednjega srečanja s tovrstnim asteroidom naj bi prišlo leta 2046. Takrat bo od Zemlje oddaljen približno 1,6 milijona kilometrov.

Trčenje bi z zemljo zravnalo veliko območje

Če bi tako velik asteroid dejansko trčil v Zemljo, bi bil učinek podoben bombi z močjo 2,4 megatone. "Moč trčenja bi bila dovolj velika, da bi z zemljo zravnala večje območje, ne bi pa imela globalno katastrofičnih učinkov," je za AFP pojasnil Donald Yeomans iz Nase.
"Posledice trčenja bi bile podobne kot pri predmetu, ki je 30. junija 1908 uničil več kot 2000 kvadratnih kilometrov gozda v Tunguski v Sibiriji," pa ocenjuje direktor observatorija na Severnem Irskem Mark Bailey.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.