Svet
18 ogledov

"Srečen 8. marec, Jadranka"

V prvi vrsti protestov v Zagrebu so bile danes ženske. (Foto: Željko Lukunić/Pix Žurnal24 main
Nezadovoljni hrvaški državljani so tudi danes protestirali proti vladi premierke Jadranke Kosor v Zagrebu in na Reki. V Zagrebu jih je bilo znova okoli osem tisoč.

Medtem ko je na zagrebškem shodu po poročanju Jutarnjega lista sodelovalo do osem tisoč protestnikov, se je na Reki zbralo nekaj sto ogorčenih državljanov.

Za razliko od dosedanjih shodov, ki od konca februarja v Zagrebu potekajo vsak drugi dan, protestniki danes niso šli najprej proti vladnemu poslopju, ampak proti tekstilni tovarni Kamensko v stečaju, v kateri so pred meseci gladovno stavkale delavke podjetja. Bivše delavke tega podjetja so se danes pridružile protestnikom in jih vodile.

Stari recept, velik odziv
Zagrebški protestniki so se tudi danes začeli zbirati ob 18. uri na Cvetnem trgu v središču mesta na podlagi povabil na spletnem družbenem omrežju Facebook. Potem ko so začeli pohod po mestnih ulicah, se je število protivladnih protestnikov zvišalo s približno 500 na nekaj tisoč.

Protestniki so tudi danes klicali gesla proti vladi in premierki Jadranki Kosor. Med napisi pa je bilo moč prebrati: "Ne potrebujemo vodij – neposredna demokracija", "Vrnite denar, ki ste ga ukradli" in "Srečen 8. marec, Jadranka". Nekateri so bili tudi zamaskirani zaradi pusta.

Protestniki so se tudi danes ustavili pred sedeži vladajoče HDZ in opozicijske SDP ter vzklikali gesla proti največjim hrvaškim strankam, med drugim tudi: "Tatovi, tatovi" in "Ne želimo niti vas". Jezna sporočila so vpili tudi pred stanovanjem podpredsednika sabora in HDZ Vladimirja Šeksa. Ustavili so se tudi pod oknom notranjega ministra Tomislava Karamarka ter zahtevali njegov odstop.

Potem so se vnovič napotili proti osrednjemu mestnemu Trgu bana Josipa Jelačića, kjer so današnji shod sklenili. Kot so poročali hrvaški mediji, ni bilo incidentov, niti močnejšega oviranja prometa. Niti danes pa ni bi bilo več protestnikov, kot jih je bilo prejšnji petek, ko so jih je zbralo približno deset tisoč.

Protesti tudi na Reki
Tudi v središču Reke so se državljani sprehajali po ulicah in klicali gesla proti vladi in Kosorjevi. Za sredo pa so napovedani protivladni protesti v Vinkovcih, Pulju, Karlovcu in Zadru. Medtem potekajo tudi protesti kmetov, ki so blokirali več državnih cest v Slavoniji in severozahodnem delu države.

Predsednik o protestih
Protivladni protesti bodo med drugim tema posvetovanj predsednika države Iva Josipovića s predsedniki parlamentarnih strank. Prihod na posvetovanja, ki bodo v predsedniškem uradu potekala konec tedna, so že potrdili predsedniki najmočnejših parlamentarnih strank, vključno s HDZ in SDP.

Ponedeljkovo povabilo premierke Kosorjeve opoziciji na srečanje v četrtek glede sklenitve pogajanj z Evropsko unijo in parlamentarnih volitev pa so predsedniki opozicijskih strank danes večinoma zavrnili, ker se premierka prejšnji teden ni odzvala njihovim večkratnim povabilom, naj o stanju v državi govori v saboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.