Svet
13 ogledov

Srečni Avstrijec 21.800 metrov v globino

Felix Baumgartner
1/6
EPA
Avstrijec Felix Baumgartner je v četrtek skočil z višine 21.800 metrov in po treh minutah in 33 sekundah prostega pada naredil nov velik korak h končnemu cilju: skočiti še 15.000 metrov višje, česar si do danes ni upal še nihče.

Felix Baumgartner ni nikakršen amater, ima pa pa prav gotovo jajca. Base skakalec se je proslavil s številnimi sapo jemajočimi podvigi, med njimi je tudi skok v 206 metrov globoko jamo Mamet na hrvaškem Velebitu leta 2004. To je bil po njegovih besedah tudi najbolj zahteven skok v njegovi karieri doslej.

A le doslej, saj je "srečnemu" Avstrijcu (felix v latinščini pomeni srečen) na Zemlji očitno zmanjkalo izzivov, zato si je postavil novega - postati človek, ki je skočil z najvišje višine doslej.

Brez posebne obleke ne bi preživel

V četrtek je njegovo kapsulo poseben balon, napolnjen s helijem, dvignil 21.800 metrov v zrak nad Združene države Amerike. Nosil je posebno obleko, ki je na takšni višini nujna za preživetje. Ko se je pognal v globino, je padal v prostem padu več kot tri minute in pol. Nato je 42-letnik odprl padalo in po skupaj vsega osmih minutah in osmih sekundah pristal v puščavi zvezne države Nove Mehike.

Baumgartner je bil po navedbah časnika The Independent po skoku navdušen in še bolj prepričan, da bo padel veliki mejnik, skok z višine 37.000 metrov, ki ga namerava opraviti še pred oktobrom. Trenutno višinski rekord še vedno pripada Joeu Kittingerju, ki je leta 1960 skočil z višine 31.330 metrov. Danes 80-letni Kittinger je eden glavnih svetovalcev Baumgartnerja pri projektu, ki je zastavljen zelo premišljeno, saj je vanj vključen tudi Nasin zdravnik Jonathan Clark, ki med silnimi zunanjimi vplivi pozorno spremlja Baumgartnerjevo telo.

Skušal bo prehiteti zvok

Pred odločilnim skokom bo Baumgartner, čigar glavni sponzor je mimogrede avstrijski proizvajalec energijskih pijač Red Bull, opravil še en test na 27.430 metrih. Rekordni skok pa naj bi opravil nekje med julijem in oktobrom, ko bo odprto okno za takšen podvig. Med njim bo skušal Baumgartner podreti še en mejnik in sicer postati prvi človek, ki bo med skokom presegel hitrost zvoka (1.224 km/h). Tako visoko v stratosferi namreč zraka skorajda ni, zato bo na njegovo telo nekaj časa deloval le neznaten upor. Za primerjavo, med četrtkovim skokom je dosegel hitrost "komaj" 587 km/h.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.