Svet
24 ogledov

Srečno 2011!

1/31
Žurnal24 main
Svet z veliko pompa vstopa v novo leto, za katerega upa, da bo boljše, bogatejše, bolj prizanesljivo in prijaznejše od pravkar končanega. Lepe želje in ognjemeti pa ne morejo popolnoma prekriti recesije.

Velika večina Azije in njenih štiri milijard prebivalcev je že vstopilo v 2011.

Po Evropi letos na ulicah prihod novega leta praznuje precej manj ljudi, za kar obstajata dva razloga: prvi je ostra zima z nizkimi temperaturami, drugi pa varčevanje v gospodarsko neugodnih časih.

Še vedno pa zelo bleščeč skok v novo leto napovedujejo v New Yorku, kjer je tradicionalno praznovanje ob spuščanju znamenite krogle zelo bučno, prav kot tudi v Latinski Ameriki. Kot zadnji se bodo sicer od leta 2010 poslovili prebivalci Havajev.

Mednarodna vesoljska postaja (ISS) bo na silvestrovo kar 16-krat prešla datumsko mejo, vendar pa bodo na ISS astronavti novemu letu nazdravili trikrat. Šest astronavtov, ki prihajajo iz Rusije, ZDA in Italije, bo tako nazdravilo prvič ob polnoči po moskovskem času, ko bodo nazdravili skupaj z nadzorniki v ruski prestolnici. Uradno bodo astronavti na 350 kilometrov "višine" prihajajoče leto pozdravili še ob polnoči po greenwiškem času, nato pa še ob 7. uri zjutraj po srednjeevropskem času, ko si bodo lepe želje izmenjali z nadzorniki v ameriškem Houston.

Po poročanju STA v Nemčiji največje novoletno praznovanje poteka pri berlinskih Brandenburških vratih. Tam rajajo že od poldneva, vrhunec pa bo odštevanje do polnoči. Na ulicah nemškega glavnega mesta naj bi bilo nocoj ob dokaj milih temperaturah okoli ničle milijon ljudi, kakšnih posebnih varnostnih ukrepov pa oblasti kljub nedavnim terorističnim grožnjam niso načrtovale.

Na Elizejskih poljanah v Parizu je več sto tisoč ljudi, za varnost pa skrbi kar 54 tisoč policistov, saj so se novoletna praznovanja v minulih letih često končala z nemiri.

Ni denarja, ni slavja
Številna manjša mesta v osrednji Evropi so se letos odločila, da sploh ne bodo organizirala silvestrovanj na prostem. Tri srednjeevropske prestolnice, Praga, Bratislava in Varšava, ki za novo leto že tradicionalno gostijo množice turistov, pa svojih gostov ne nameravajo razočarati.

V Pragi policisti so med novoletnim praznovanjem med drugim pozorni tudi na številne, ki skok v novo leto proslavljajo še s skokom v ledeno mrzlo Vltavo. Na Poljskem so organizatorke največjih in najbolj nenavadnih praznovanj številne televizijske mreže, ki tudi letos ena drugi predstavljajo veliko konkurenco. Nobena izmed njih zato ne varčuje s stroški za plačilo nastopov največjih domačih in tujih zvezd. Varšava v novo leto sicer vstopa v evropskem slogu, saj bo država v drugi polovici leta 2011 predsedovala Evropski uniji.

Bratislava večer najdaljše noči začenja s koncerti in diskotekami na prostem. Tudi letos mesto izkorišča kuliso široke Donave za desetminutni ognjemet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.