Svet
757 ogledov

Sredi Londona napadli ministrico: Najprej so vanjo uperili batarije, sledilo je...

epa
Sredi Londona napadli nepriljubljeno ministrico. Policija že uvedla preiskavo

Izredno nepriljubljeno hongkonško pravosodno ministrico Tereso Cheng je sinoči v Londonu pričakalo več kot deset zamaskiranih protestnikov, ko je odhajala na dogodek, kjer naj bi nastopila.

Nanjo so uperili baterijske svetilke, ob tem pa jo zmerjali, da je morilka, ter vzklikali slogane hongkonških protestnikov. V video posnetku je videti, da je padla na tla, ni pa jasno, ali so jo porinili. Kmalu zatem je vstala in so jo pospremili stran.

Londonska policija je danes sporočila, da preiskujejo napad na ministrico. Ta bi morala imeti predavaje v Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) v središču Londona, ki se ukvarja z alternativnim reševanjem sporov. Iz inštituta so kasneje sporočili, da so dogodek odpovedali. Dodali so, da je Chengova v napadu utrpela poškodbo roke.

Hongkonška voditeljica Carrie Lam je obsodila "barbarski napad." Lamova je v izjavi zatrdila, da je ministrica med incidentom utrpela "resne telesne poškodbe". Če je to res, bi bila ministrica, ki vodi ministrstvo, ki kazenskopravno preganja protestnike, prva članica vlade Lamove, ki je bila poškodovana od začetka protestov.

Britansko policijo je pozvala k preiskavi tega barbarskega napada.

Kitajska je obsodila incident v Londonu in obtožila Veliko Britanijo, da podžiga nemire. "Če britanska stran ne bo spremenila napačnih praks in bo še naprej prilivala olje na ogenj, sejala razdor in ščuvala druge, bo nesrečo priklicala nase," je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Guang Sheng.

 | Avtor: epa epa
Pozval je britanske oblasti, naj odgovorne za incident privedejo pred roko pravice ter zagotovijo osebno varnost in dostojanstvo vsega kitajskega osebja v Veliki Britaniji.

Ministrica Teresa Cheng je na obisku v Londonu, da bi promovirala Hongkong kot gospodarsko središče.

Sodi med najbolj nepriljubljene hongkonške vladne predstavnike, saj naj bi bila tista, ki se je zavzemala za zakon o izročitvah obsojencev celinski Kitajski, ki je sprožil proteste. Hongkonške oblasti so ga zaradi protestov nato umaknile.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.