Svet
4902 ogledov

Milan Zver zgrožen, njegovega kolega so ustrelili v obraz

Alejo Vidal-Quadras
1/4
Profimedia
Neznani napadalec je Vidal-Quadrasa ustrelil ob 13.30 po lokalnem času na eni od ulic v središču Madrida, takoj zatem pa pobegnil na motorju. Policija je že odprla preiskavo dogodka, še navaja EFE.

Nekdanji podpredsednik Evropskega parlamenta in veteran španske politične desnice Alejo Vidal-Quadras je bil danes ustreljen v obraz, je za špansko tiskovno agencijo EFE sporočil policijski vir. 78-letnik je bil po napadu v središču prestolnice pri zavesti prepeljan v bolnišnico, policija pa išče strelca, ki je z motorjem pobegnil s kraja zločina.

Vidal-Quadras je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil konservativno Ljudsko stranko (PP) v Kataloniji, med letoma 1999 in 2014 pa je bil evroposlanec v Bruslju. Več let je opravljal tudi funkcijo podpredsednika parlamenta.

Po treh desetletjih članstva v PP se je leta 2014 pridružil skrajno desni strank Vox, ki pa jo je po enem letu zapustil.

Neznani napadalec je Vidal-Quadrasa ustrelil ob 13.30 po lokalnem času na eni od ulic v središču Madrida, takoj zatem pa pobegnil na motorju. Policija je že odprla preiskavo dogodka, še navaja EFE.

Do streljanja je prišlo v času rastočih napetosti na Iberskem polotoku. Španska socialistična stranka (PSOE) premierja Pedra Sancheza je namreč ravno danes po intenzivnih pogajanjih s katalonskimi separatisti dosegla dogovor, ki bo omogočil oblikovanje vlade, Sanchezu pa, da ostane na oblasti. V zameno za podporo naj bi sprejeli zakon za amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov.

Predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste je sicer vznemiril dobršen del španske politike, še posebej desne stranke, pa tudi precejšen del javnosti. Sprožil je tudi proteste v državi, na enem takih pred dnevi v Madridu se je zbralo več tisoč ljudi, že ta konec tedna pa so napovedani novi protesti.

V podporo kolegu se je oglasil tudi evropski poslanec Milan Zver. "Grozna novica. Vidal-Quadras je bil še pred dnevi v moji bruseljski pisarni, kjer sva načrtovala dogodek v podporo iranski opoziciji. Alejo je eden najpogumnejših politikov, ki jih poznam. Trdno stoji za svojimi načeli in je neupogljiv. Marsikdo se je posmehoval temu, da je njega, mene in še tri druge evropske poslance, iranski okrutni režim dal na črno listo teroristov, ki jih je potrebno eliminirati. Alejo, drži se in kaj kmalu se spet srečava v Bruslju."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • optimist11 08:48 10.november 2023.

    ZVER : "kjer sva načrtovala dogodek v podporo iranski opoziciji" Te plačujemo zato, da delaš zdrahe po svetu??? Se ne bi rajši z ostalimi SLO poslanci zavzemal za SLOVENIJO?

  • Avatar Leon
    Leon 07:00 10.november 2023.

    Milan je verjetno v strahu zaradi svojega priimka ?

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:55 10.november 2023.

    Škoda,sem mislil da je to doletelo Von fajzerjevo kuzlo!!!