Svet
74 ogledov

Srednješolci namerno v nezavest

izziv nezavesti, swoonchallenge Facebook
Na zagrebških srednjih šolah se je pojavil nova igra, ki poteka po istih pravilih kot polivanje z ledeno vodo, le da gre za izjemno nevaren izziv, ki se lahko konča s smrtjo.

Med zagrebškimi srednješolci se je razširila nova igra, ki jo imenujejo izziv nezavesti. Gre za to, da dijak sprva hiperventira - hitro vzdihuje in izdihuje zrak, nato pa mu eden od sošolcev sunkovito iztisne zrak iz pljuč. Dijak nato pade v nezavest. Dogodek posnamejo in ga objavijo na Facebookovi strani "V živo iz zagrebških šol" ter po vzoru nedavnega izjemno popularnega izziva polivanja z ledeno vodo, nominirajo dijake neke druge srednje šole, poroča Novi list.

Izziv, ki lahko povzroči trajno poškodbo ali celo smrt

Čeprav gre za srednješolsko igro, je swoonchallenge, kot ga tudi imenujejo, zelo tvegana igra, opozarjajo zdravniki. Takšno namerno padanje v nezavest lahko škoduje delovanju možganov, srca in pljuč.

"Hiperventilacija je zelo nevarna, ker je povezana z delovanjem možganov in srca, srce pa je povezano s pljuči. Gre za tri vitalne organe, njihovo delovanje je lahko s takimi neodgovornimi dejanji ogroženo," opozarja družinska zdravnica Jasna Krajač.

"Z drugimi besedami, hiperventilacija in namerno padanje v nezavest, ki ga povzroči pomanjkanje kisika zaradi sunkovitega iztiska zraka iz pljuč, lahko povzroči poškodbe možganov in pljuč, kar lahko povzroči trajno invalidnost, lahko pa se konča tudi s smrtjo. Če se bo taka praksa dokazovanja srednješolcev na internetu nadaljevala, bomo imeli resne težave," dodaja Krajačeva.

Izziv le nadaljevanje trenda

Swoonchallenge ni izziv, ki bi ga hrvaški dijaki uvozili iz Amerike, pač pa so si ga izmislili na zagrebški prvi tehnični šoli Tesla. Ravnateljica Ivanka Sluganović pravi, da bodo na šoli dijakom skušali pojasniti v kakšno nevarnost se spravljajo.

"Za vsebine na Facebooku sem izvedela nedavno, takoj po tem sem kontaktirala pedagoginjo, ki se je z učenci, ki so v izzivu sodelovali, pogovorila. Imeli bomo tudi roditeljski sestanek s starši," razlaga Sluganovićeva in dodaja, da ni za prepovedi, ker otroci potrebujejo nove tehnologije in internet. Na Facebook so posredovali zahtevke, da umakne posnetke, učenci, ki so objavljali posnetke in sodelovali v izzivu pa bodo kaznovani.

Zaskrbljujoča praksa zagrebških srednješolcev je le nadaljevanje trenda med najstniki, ki na socialnih omrežjih prikazujejo neprimerno obnašanje, piše Novi list. Gre za objavljanje fotografij uničevanja šolskega inventarja, norčevanja iz profesorjev in maltretiranja vrstnikov.

Komentarjev 1