Svet
12 ogledov

Šrilanko pretresa 'grozljiva' kriza

V napadu na delujočo bolnišnico v Šrilanki je bilo ubitih 50 ljudi. Žurnal24 main
V vojaškem topniškem obstreljevanju ozkega pasu na severu Šrilanke je bila uničena edina še delujoča bolnišnica, pri čemer naj bi bilo ubitih najmanj 49, ranjenih pa okoli 50 ljudi.

Trditve Tamilskih tigrov, da je obstreljevanje s strani šrilanške vojske uničilo še edino delujočo bolnišnico na območju spopadov in zahtevalo na desetine civilnih življenj, je potrdil tudi zdravnik Thurairaja Varatharajah, glavni predstavnik šrilanških zdravstvenih oblasti na območju spopadov. Obstreljevanje območja se še nadaljuje. Šrilanška vojska kljub vsemu še naprej odločno zavrača trditve o obstreljevanju vse ožjega – le še štiri kvadratne kilometre velikega – pasu na severu države. Neodvisna potrditev navedb o številnih žrtvah vojaške ofenzive je nemogoča, saj je vlada dostop do območja spopadov za novinarje in humanitarne delavce prepovedala.

Uporniki sicer trdijo, da je bilo samo v nedeljo v obstreljevanju ubitih dva tisoč ljudi. ZN so medtem potrdili, da je bilo konec tedna ubitih več kot 400 ljudi, kakih 1200 je bilo ranjenih. Zunanji ministri Velike Britanije, Francije in Avstrije so medtem Varnostni svet ZN v ponedeljek pozvali, naj čim prej razpravlja o "grozljivi" krizi v Šrilanki, kjer je bilo v spopadih med vladnimi silami in uporniškimi Tamilskimi tigri v zadnjih mesecih ubitih na tisoče civilistov.

Ponedeljkov poziv Davida Milibanda, Bernarda Kouchnerja in Michaela Spindeleggerja pa zaradi nasprotovanja nekaterih vplivnih članic VS ZN, predvsem Kitajske in Rusije, ni bil uspešen. Razprava o Šrilanki zato v VS ZN za zdaj ni predvidena. Miliband in Kouchner sta se sicer nedavno osebno mudila v Šrilanki. Je pa generalni sekretar ZN Ban Ki Mun v ponedeljkovi izjavi najostreje obsodil dogajanje v Šrilanki in med drugim izrazil "zgroženost" nad pobijanjem na stotine civilistov. Kot je opozoril, je v minulih mesecih umrlo že na tisoče civilistov, mnogi pa so v veliki nevarnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.