Svet
4 ogledov

Šrilanska vojska premagala upornike

Šrilanska vojska je uspela premagati upornike, Žurnal24 main
Šrilanska vojska je prevzela nadzor še nad zadnjo točko tamilskih upornikov ob severovzhodni obali Šrilanke. S tem naj bi se končala več kot 25-letna državljanska vojna.

Po besedah Briga Udaye Nanayakkare se je tako prvič zgodilo, da uporniki nimajo več dostopa do odprtega. Že v petek je mornarica aretirala ženo in hčerko sina vodje tamilskih tigrov Velupillaija Prabhakarana. Slednji naj bi se po navedbah vojaških oblasti nahajal na območju še zadnjih bojev z šrilansko vojsko, nekateri drugi viri pa pravijo, da naj bi že pobegnil iz države.

Oblasti Šrilanke so v zadnji intenzivni vojaški operaciji tamilske tigre stisnile na območje 1,5 kvadratnega kilometra obalnega zemljišča. Uradno zmago nad uporniki pa bodo sicer razglasili šele potem, ko se bo iz obiska v Jordaniji vrnil šrilanski predsednik  Mahinda Rajapaksa.

Tamilski tigri se za neodvisno državo tamilske manjšine na severu in vzhodu Šrilanke borijo že od leta 1983 po desetletjih diskriminacije s strani večinskega prebivalstva. V spopadih je bilo doslej ubitih že 68.000 ljudi, samo lani 3600.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.