Svet
83 ogledov

Sršen ubil 50-letnega policista

Sršen Profimedia
Po piku sršena je 50-letni policist zadrske policijske uprave dobil hudo alergijsko reakcijo in umrl. Ekipa nujne pomoči mu ni mogla pomagati.

Ko ga je v glavo pičil sršen, sicer ni bil v službi, ampak je pomagal sosedu. 

"Ko sem šel v vinograd, sem ju videl, kako sta nalagala gnojilo. Ko sem se vrnil, je policista prijatelj dajal v atvo in rekel, da ga mora odpeljati na urgenco. Nekaj časa je bil pri zavesti, kake pol poti, potem pa je padel v nezavest," je za 24sata povedal Srećko Brcani iz kraja Zemunik Donji, ki je prišel mimo takoj po piku. 

Policist je bil poročen in je imel petletnega otroka. 

Pik v roko ali nogo bi bil enako usoden kot v glavo

Zdravnica Asja Stipić Marković je za index pojasnila, da za alergično reakcijo ni pomembno, v kateri del telesa te insekt piči niti ni nujno, da je najbolj nevarne pik sršena, lahko je bolj nevaren pik čebele ali ose, če ima oseba zanje največ protiteles, ki po piku povzročijo alergijski šok. Kdor ni alergičen na čebele je lahko na ose ali sršene, kdor ni alergičen na sršene pa je lahko alergičen na pik čebele ali ose. 

Pik v obraz je lahko nevaren zaradi zatekanja in dušenja, za alergijsko reakcijo, ki ji lahko sledil anafilaktični šok, pa mesto vboda ni pomembno. 

Pomaga lahko le adrenalin, smiseln preventivni pregled

"V primeru anafilaktičnega šoka pomaga le adrenalin, antihistaminiki (protialergijske tablete) pomagajo le pri blažjih reakcijah, prav tako ne pomagajo aspirini. Kdor za alergijo ve, naj ima s seboj avtoinjektor adrenalina, sicer pa mora čim prej priti do zdravnika," je povedala Stipić Markovićeva. 

Ljudem, ki delajo na prostem, na primer v sadovnjakih, pa predlaga preventivni pregled, da bi ugotovili, ali so alergični. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.