Svet
4 ogledov

Stabilizacija razmer v Egiptu

EGIPT, ODSTOP MUBARAKA, PROSLAVLJANJE, VESELJE, PROTESTNIKI, PRAZNOVANJE Žurnal24 main
Egiptovska vojska je že sprejela prve ukrepe za normalizacijo razmer. Zagotovili so, da bodo utrla pot demokratično izvoljeni civilni vladi.

Egiptovska vojska je po včerajšnjem odstopu predsednika Hosnija Mubaraka prevzela oblast v državi. Zagotavlja, da bo utrla pot demokratično izvoljeni civilni vladi. Vrhovni svet oboroženih sil je sporočil še, da bo sedanja vlada opravljala svoje delo, dokler ne bo prisegla nova, kar se bo zgodilo po "mirni tranziciji".

Dodajajo, da ostajajo zavezani "vsem regionalnim in mednarodnim pogodbam", s čimer so posredno potrdili, da bo zgodovinski mirovni sporazum z Izraelom iz leta 1979 ostal nedotaknjen. Današnja izjava je po mnenju analitikov najbolj jasno sporočilo vojske o njenih namerah po petkovem odstopu predsednika Mubaraka.

Sprememba policijske ure
Vojska je sprejela tudi druge ukrepe: skrajšala je policijsko uro in prepovedala sedanjim in nekdanjim članom vlade potovanje v tujino brez dovoljenja, saj želijo tako preprečiti pobege. Tako se denimo minister za informiranje Anas el Fiki, čigar prtljaga je prispela na letališče, ni vkrcal na letalo za London.

Policijsko uro, ki od 28. januarja veljala od 20. ure zvečer do 6. ure zjutraj, so sedaj skrajšali in velja le še od polnoči do 6. ure. V sredo naj bi se ponovno odprla borza v Kairu, ki je bila zaprta od 30. januarja.

TV bo poročala nepristransko
Državna radio-televizija pa je po odstopu Mubaraka objavila sporočilo, da bo odslej poročala pošteno in nepristransko in da bo njeno vodilo resnica. Zaradi pristranskega poročanja zlasti v zvezi s prizadevanji v državi je bila namreč deležna ostrih kritik. Demonstracije opozicije je prikazovala, kot da jih usmerjajo sile iz tujine.


Slavje se je zavleklo
Na ulicah egiptovskih mest so Egipčani do jutranjih ur slavili odstop Mubaraka, vojska pa je nato začela odstranjevati barikade okoli kairskega trga Tahrir. Tanki so se umaknili na rob glavnih cest, ki vodijo do trga, prostovoljci pa so pomagali vojakom pri odstranjevanju kovinskih ovir, bodeče žice in zažganih razbitin avtomobilov. Fotografije slavja si oglejte tukaj

.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.