Svet
12 ogledov

"Stanje kot po 11. septembru"

1/10
Žurnal24 main
Jamajškim oblastem je po treh dneh uspelo prevzeti nadzor nad revnim predelom Kingstona. V spopadih do zdaj umrlo najmanj 44 civilistov.

Na ulicah jamajške prestolnice je danes po poročanju tamkajšnjih medijev mirno. Nasilje se je začelo v nedeljo, ko je premier Bruce Golding privolil v zahtevo ZDA po izročitvi vodje kriminalne tolpe Christopherja Coka. Oblasti so v lovu za Cokom zaslišale prek 500 oseb. Do njega jim ni uspelo priti in trenutno niti ne morejo potrditi, da je še na Jamajki.

Jamajka: 2,8 milijona prebivalcev. Lani so zabeležili skoraj 2000 umorov. Jamajka je postala največji izvoznik marihuane v regiji. Obiskovalce na letališčih najprej pričakajo napisi, da so za tihotapljenje in uporabo mamil zagrožene visoke kazni, zunaj pa se gnetejo prodajalci priljubljene marihuane.

Kot smo poročali že včeraj, so spopadi med jamajškimi varnostnimi silami in oboroženimi pripadniki kriminalne tolpe terjali najmanj 44 življenj civilistov.

Policija danes tako znova dovoli civilistom, da vstopijo v središče Kingstona, šole in druge ustanove pa za zdaj še ostajajo zaprte. "Dogajanje podnevi ni problematično, ponoči pa zna biti drugače. Pravice in gibanje po 18. uri so omejene. Policisti te lahko ustavijo praktično iz kateregakoli razloga. Položaj je podobnem tistemu v ZDA po 11. septembru," je za CNN povedal neimenovani sogovornik.

Sicer pa številni prebivalci Jamajke to akcijo podpirajo. "Tej državi so zavladali kriminalci in lani smo tako zabeležili 1.800 umorov. Čas je, da se ukrepa. To je kot kraljevina na nekem otoku," pa je za Reuters dejala Jennifer Baker, prebivalka Kingstona.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.