Svet
52 ogledov

Starša priljubljenega hrvaškega pevca vklenili

Aretacija Vinka Cetinskega 24sata
Vinka in Mirko Cetinski osumljena, da sta zadnja tri leta utajevala davke, pri tem pa naj bi jima pomagala dva inšpektorja. Vse štiri je policija aretirala. Preiskovalni sodnik pa izpustil po zaslišanju.

Mirka in Vinko Cetinski, starša priljubljenega hrvaškega pevca Tonyja Cetinskega, so zgodaj dopoldne privedli na zaslišanje k tožilcu Specializiranega tožilstva za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskoks) na Reki, poroča Večernji list. Najprej so zaslišali Mirka Cetinskega, nekaj minut za njim pa so policiji pripeljali še njegovo ženo.

"Sedemnajstrkrat me je tožilec vprašal isto. To je pravi hrvaški cirkus. Poslovala sva absolutno le pošteno, ampak očitno so tu prepričani, da naju je treba uničiti," je Cetinski pojasnjeval po zaslišanju pred Uskokom.

Tožilci so kasneje ob zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom predlagali naj se zakonca odredi najmanj en mesec pripora. A sodnik pripora ni odredil, saj tožilstvu ni uspelo dokazati, da bosta zakonca Cetinski prostosti uničevala morebitne dokaze, poskušala ustrahovati priče ali celo storila nova kazniva dejanja. Zato je sodnik po zaslišanju oba poslal domov.

Davčna obveznost: nič kun

Zakonca Cetinski je policija aretirala v torek zgodaj zjutraj na njunem domu v Rovinju, kjer so več ur opravljali hišno preiskavo. Policija ju namreč že dlje časa preiskuje zaradi domnevnih davčnih utaj in ponarejanja poslovnih listin v zadnjih treh letih.

Mirko in Vinka Cetinski sta osumljena izogibanja plačilu davka na premoženje. Pri tem naj bi jima pomagala dva davčna inšpektorja, ki naj bi jima v letih 2011, 2012 in 2013 izdala odločbe, po katerih jima davka ni bilo treba plačati, čeprav sta se inšpektorja dobro zavedala, da sta pri odmeri davka upoštevala ponarejene dokumente o premoženju zakoncev Cetinski. Milijonske vsote naj bi starša priljubljenega pevca prenakazovala tudi na bančne račune v tujini.

Dve obtožnici in davčni nadzor

Uskok je proti njima že februarja in marca vložil dve obtožnici, s katerima jima očita nepravilnosti pri preprodaji zemljišč, ki sta ga na koncu prodajala podjetniku Danku Končarju. Medtem, ko je proti njima potekala ta preiskava, je hrvaška davčna uprava uvedla še davnčni nadzor v vseh podjetjih zakoncev Cetinski, podrobno pa so pregledali tudi vse njune osebne prihodke in odhodke. Nadzor naj bi zaključili pred kratkim, davčni inšpektorji pa so očitno uspeli zbrati dovolj dokazov, da je policija zakonca v torek naposled prijela.

S preprodajo zemljišč naj bi nezakonito zaslužila za okoli 52 milijononov hrvaških kun, za še okoli 26 milijonov pa naj bi zaslužila s prodajo deležev v podjetjih. Podjetniku Končarju naj bi zakonca Cetinski zagotavljala, da sta morala za zemljišče, ki ga je želel, plačati mnogo več kot sta v resnici. Razliko pa naj bi pravzaprav nakazovala sebi na bančne račune v tujini. Pri tem poslu pa naj bi sodeloval tudi brat pevca Cetinskega, Matteo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 4
  • Leon Plemeniti 09:32 01.avgust 2014.

    škoda

  • Ziher 19:51 30.julij 2014.

    Zjutraj, ko je bil objavljen članek je pisalo, da so najprej zaslišali Vinka Cetinskega, zato mi ni bilo jasno. Kasneje so to popravili.

  • Dejan Magazinovic 18:53 30.julij 2014.

    "Mirko in Vinka Cetinski sta osumljena..." .... Ti je res tako nejasno? Torej (oče) Mirko in (mama) Vinka. Mogoče pa je problem v tem da si poskušal razvozljati namesto razvozlati ;)